"Durft Kim Clijsters het aan om het op een lager niveau te proberen?"

  Dirk Gerlo: "Als Clijsters een bal ver moet gaan halen, dan komt ze in de problemen."

  De tweede comeback van Kim Clijsters heeft ook in Chicago nog geen overwinning opgeleverd. Onze tennisman Dirk Gerlo zag wel beterschap. "Maar je merkt het ongelooflijke manco aan competitieritme."

  Kim Clijsters liep gisteren tegen haar vierde nederlaag aan sinds haar tweede comeback. Su-Wei Hsieh was in drie sets te sterk. "Ik kreeg een beetje dezelfde indruk als in haar vorige wedstrijden, alleen was het allemaal net iets beter", zegt Dirk Gerlo. "Het resultaat is wel hetzelfde, een nederlaag."

   

  "Hsieh staat net in de top 100, dus op papier was dit een goeie loting. Ze is wel heel ervaren en wist dat ze Clijsters de fout moest laten maken, wat ook is gebeurd. Clijsters maakte te veel fouten, had te weinig geduld. Maar het was haar eerste match in meer dan jaar, alweer."

   

  Clijsters had echt goeie periodes. "Ze had een goeie start en kwam 3-0 voor, maar daarna verliest ze 8 games na elkaar. Dan stuikt haar tennis in elkaar, maar mentaal is ze wel bij de les gebleven. Ze heeft teruggevochten, de spirit was er."

  Als dit nu 2010 of 2011 was geweest, dan had ze puur op kracht, snelheid en tempo heel makkelijk het verschil gemaakt. Nu lukt dat niet.

  Dirk Gerlo

  Wat ontbreekt er nog in het spel van Clijsters om wél te winnen? "Als dit nu 2010 of 2011 was geweest, dan had ze puur op kracht, snelheid en tempo heel makkelijk het verschil gemaakt. Dan had er 2 keer 6-2 op het bord gestaan. Nu lukt dat niet."


  "Het fysieke en haar beweeglijkheid blijft een groot werkpunt, maar in vergelijking met vorig jaar is ze daar niet op achteruit gegaan. Ze bewoog beter, maar als ze een bal ver moet gaan halen, dan komt ze in de problemen. Terwijl dat vroeger een van haar sterke punten was."


  "Fysiek zal ze wel wat vooruitgang geboekt hebben, maar je merkt het ongelooflijke manco aan competitieritme. Je kunt wel speelsters uitnodigen en op training een setje spelen, maar je redt het daar niet mee."

  "Durft Clijsters het aan om het op een lager niveau te proberen?"

  Clijsters moet nog heel wat stappen zetten. "En dit was maar Hsieh", zegt Gerlo. "Als je ziet wat er nu in de top 10 staat. Als je ziet wat de jeugd te bieden heeft qua kracht en qua snelheid, dat is nog een heel ander niveau. Deze match had ze eigenlijk moeten winnen, om een wedstrijd extra uit de brand te slepen."


  Want hoe zal de comeback van Clijsters nu verlopen? "Ik ben benieuwd of ze voor de rest van het jaar nog wildcards zal krijgen. Durft ze het aan om het te proberen op een lager niveau? Waar ze misschien 3 of 4 matchen na elkaar kan spelen om te kijken of haar lichaam het houdt."


  "Is dat geen betere optie dan om te denken dat ze meteen weer op topniveau moet kunnen meedraaien." Clijsters hoopt op een wildcard voor Indian Wells in oktober. "Als ze daar meteen weer tegen een speelster uit de top 10 moet spelen, dat is geen cadeau."

   

  "Om nog echt goed mee te kunnen, dan zou haar lichaam 10 jaar jonger moeten zijn. Kijk naar wat Roger Federer meemaakt: die is veel minder lang weggeweest maar krijgt het ook moeilijker en moeilijker."

  "Gaandeweg is aandacht voor haar comeback aan het wegebben"

  Clijsters probeert nu al meer dan een jaar aan de weg van haar tweede comeback te timmeren. "Ze zal zich niets aantrekken van wat er op sociale media verschijnt en dat vind ik goed."

   

  "Zij moet doen wat zij wil en wij hebben daar niets over te zeggen. Maar iedereen die denkt dat hij of zij op Twitter of Facebook zijn mening moet ventileren, die zegt:  "Het is genoeg geweest, stop ermee." Maar daar trekt ze zich niets van aan."

   

  "Maar ik merk wel dat gaandeweg de aandacht voor wat ze aan het doen is - na die vierde nederlaag op een rij, aan het wegebben is. Bij haar comeback tegen Muguruza begin 2020 was de belangstelling heel groot. Maar nu merk je dat de tennisvolgers die het circuit van nabij volgen er minder aandacht voor hebben."

  Lees ook: