Ga naar de inhoud

Coaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer blijven bij Gymfed: "Weer modelwerking worden"

Marjorie Heuls en Yves Kieffer

Succescoaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer blijven aan de slag bij de Gymfed, de Vlaamse Gymnastiekfederatie. Het duo achter het succes van onder meer Nina Derwael kreeg een positieve evaluatie na de Olympische Spelen. "We engageren ons dan ook om alvast tot en met de Spelen van Parijs 2024 de samenwerking voort te zetten”, zegt Tim Moriau, topsportmanager van Gymfed.

Turncoaches Heuls en Kieffer blijven zeker aan boord tot Parijs 2024

Marjorie Heuls en Yves Kieffer zijn sinds 2009 aan de slag bij Gymfed. Samen loodsten ze het Belgische meisjesteam toestelturnen doorheen verschillende EK's WK's en drie Olympische Spelen. Daarbij sprongen vooral de successen van Nina Derwael in het oog bij het grote publiek.

"Yves en Marjorie hebben in de afgelopen jaren een bijzonder parcours met de gymnasten afgelegd. Ze tillen hun kunnen naar een hoger niveau, dat bewezen de topprestaties van onze gymnasten tijdens de Spelen in Tokio nog maar eens. We kijken er naar uit dit parcours samen verder te zetten, al zeker tot de Spelen van 2024 in Parijs," zegt Tim Moriau.

Yves Kieffer en Marjorie Heuls: "We zijn trots dat we prachtige atleten mogen trainen en dat we samen met hen en Gymfed de Belgische gymnastiek naar een hoger niveau hebben gebracht."

"Toen we hier pas startten, stonden we er bij wijze van spreken alleen voor. Vandaag worden we professioneel omkaderd door een uitgebreid interdisciplinair team."

"We hebben Gymfed in de afgelopen jaren zien groeien als federatie en zijn zelf als coaches meegegroeid. Wij zijn vastberaden om samen met alle collega’s verder te werken zodat de atleten blijven presteren op het hoogste niveau. Wij zijn er helemaal klaar voor."

"Topsportprestaties hand in hand met mentaal en fysiek welzijn"

Vorig jaar kwamen Marjorie Heuls en Yves Kieffer wel in het oog van de storm terecht. Enkele ex-gymnasten beschuldigden het duo van mentale mishandeling, maar de Gymfed benadrukte dat dergelijke praktijken tot het verleden behoren.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat er wel degelijk sprake geweest was van grensoverschrijdend gedrag. Heuls en Kieffer boden daarop hun excuses aan.

"Samen met Yves en Marjorie willen we voortbouwen op het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie en verder werken aan een (top)sportcultuur waarbinnen de prestaties hand in hand gaan met mentaal en fysiek welzijn", zegt Tim Moriau bij de contractverlenging van het duo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"We willen opnieuw een modelwerking worden"

"Bij ons en bij de coaches was de wil aanwezig om voort te werken. We willen ons samen engageren richting Parijs", verduidelijkt Ilse Arys, algemeen manager van de Gymfed.

 

"Als je evalueert, dan liggen alle pistes op tafel, ook het stopzetten. Maar er was vastberadenheid om door te gaan."

 

Zijn de gymnasten in deze evaluatie gehoord? "Wij luisteren naar hen, maar deze beslissing is er een tussen de werkgever en de medewerkers."

 

"Wij zijn er ons van bewust dat dit geen evidente beslissing was", doelt Arys over het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. "We hebben stilgestaan bij het verleden en kijken nu naar de toekomst."

 

"De evaluatie ging over de sportieve en extrasportieve samenwerking. De coaches hebben zich geëngageerd om de werking te verbeteren en om een cultuurverandering te ondersteunen. We gaan dat traject samen aan."

 

"We willen opnieuw een modelwerking worden: topsportprestaties die hand in hand gaan met fysiek en mentaal welzijn van de sporter."

 

"We nemen onze verantwoordelijkheid op tegenover de voormalige en de huidige gymnasten. Het rapport is fundamenteel aanwezig in onze werking en we gaan met de adviezen aan de slag. We moeten ervoor zorgen dat deze situatie niet meer voorvalt en dat we trots kunnen zijn op het beleid."

De evaluatie ging over de sportieve en extrasportieve samenwerking. De coaches hebben zich geëngageerd om de werking te verbeteren en om een cultuurverandering te ondersteunen. We gaan dat traject samen aan.

Ilse Arys, Gymfed