Buitenspeldiscussies zijn voorbij: Pro League gaat 3D-lijn invoeren na interlandbreak

  Sinds Standard-Oostende en de niet-afgekeurde goal van Amallah werken alle partners aan een oplossing.

  De Pro League grijpt in. Na de interlandbreak zal het voor het beoordelen van buitenspel gebruikmaken van een 3D-lijn. Daardoor moet de discussie over offside definitief voorbij zijn. Gisteren nog hekelde Vincent Kompany het gebrek aan die technologie, waardoor de goal van Lior Refaelov in Oostende werd afgekeurd.

  "Bij buitenspel zitten we te gokken."

   

  Gisteren na de wedstrijd tegen KV Oostende jammerde Anderlecht-coach Kompany dat er in de Belgische competitie nog geen gebruikgemaakt wordt van een 3D-lijn.

  Zijn collega Alexander Blessin had dat vorige maand ook al geopperd, nadat KV Oostende in augustus een nederlaag had geleden op het veld van Standard. De winnende goal van Amallah was volgens de kustploeg duidelijk gemaakt vanuit buitenspel, maar het Referee Department kon dat niet bevestigen bij gebrek aan de juiste technologie.


  Ook Peter Vandenbempt haalde het item vanochtend aan in zijn nabeschouwing. Onze voetbalcommentator had het over "die amateuristische 2D-lijn die wij hier moeten hanteren": "In plaats van een 3D-lijn, waardoor doelpunten van Refaelov of Nieuwkoop (gisteren met Union tegen Antwerp, red) werden afgekeurd. Daar konden ze de lijn niet trekken omdat de voeten in de lucht waren."

   

  Bij de 2D-lijn wordt een buitenspellijn op de voet en de grond getrokken, maar als de voeten van aanvaller/verdediger én/of de bal in de lucht zijn, is die lijn vaak onvoldoende bewijs. "Om de situatie nauwkeurig in te schatten, moeten we beschikken over een 3D-lijn", verwoordde het Referee Department na Standard-Oostende het probleem.

   

  2D staat voor tweedimensionaal, 3D voor driedimensionaal (hoogte, breedte en diepte).

  Volgende week opleiding operatoren, week erna infosessies refs

  Sinds Standard-Oostende werken de Pro League, het Referee Department en de technische partners aan een oplossing. Vanaf de 11e speeldag (half oktober) zal de Pro League het de 3D-lijntechnologie invoeren.

  Ondersteunend bedrijf Deltacast beschikt intussen over de technologie om 3D-lijnen te trekken. Die handeling duurt langer, maar is wel waterdicht.


  Volgende week worden de operatoren opgeleid en de week daarna krijgen de scheidsrechters op stage tijdens de interlandbreak verschillende infosessies. Hoeveel de innovatie de profclubs kost, is niet duidelijk.