Dit waren de 5 cruciale fases die het WK beslisten

  Julian Alaphilippe volgt zichzelf op als wereldkampioen

  Wat een beklijvend WK wielrennen! De renners maakten er een waar spektakel van dat al heel vroeg op gang werd geschoten. Herbeleef hier hoe de wedstrijd zich ontwikkelde.

  1. Het is meteen koers! Evenepoel en Declercq al vroeg in de aanval

  Op weg naar de eerste Flandrien-lus komen er 2 Italianen ten val: Matteo Trentin en Davide Ballerini. Het sein voor Benoit Cosnefroy, Remco Evenepoel en Magnus Cort Nielsen om door te trekken op de Moskesstraat. In hun zog krijgen ze een tiental renners mee. Op 170 km van de finish is de koers zowaar al opengebroken. 

   

  Opvallend: de kopgroep is er eentje zonder Italianen. Die moeten vol aan de bak om terug te keren, wat bij de eerstvolgende passage in Leuven ook gebeurt. Een eerste cartouche verschoten?

  2. De fase van de grote schifting in Leuven-stad

  Hergroepering in Leuven na de eerste van 4 lokale rondjes. De Belgen nemen het heft in handen en gaan over tot de fase van de versmachting. Onder anderen Caleb Ewan moet eraf. Andere slachtoffers zijn Matteo Trentin en Marc Hirschi. Later volgen er opgaves van Aranburu, Uran en Pedersen.

   

  Het is duidelijk: renners die zwakte tonen, gaan er onherroepelijk uit.

  3. Julian Alaphilippe trekt 2 keer hard door op de Flandrien-lus

  Bij het verlaten van Leuven, op 90km van de finish, is het alweer Remco Evenepoel die op kousenvoeten wegglipt. Hij doet dat in een groep met o.a. Dylan van Baarle. Daardoor zet hij de andere Belgen even in een zetel, ze kunnen uitpuffen na hun inspanningen in Leuven. 

   

  Op de Bekestraat geeft Julian Alaphilippe er in de achtervolging voor het eerst een lap op. Wout van Aert en Jasper Stuyven zijn mee. Maar ook Mathieu van der Poel. En Sonny Colbrelli. Ze grijpen de kopgroep op de Veeweide en vormen samen een sterke groep van 15 man. Alaphilippe trekt nog een tweede keer door op de Smeysberg, maar alles blijft samen. 

   

  Conclusie na fase 3: de sterkste 15 renners zitten vooraan en Alaphilippe is sterk.

  4. Het regent aanvallen van Alaphilippe in Leuven

  Nog 2 rondjes in Leuven. Evenepoel heeft zijn werk gedaan en laat het lopen. De overgebleven Belgen hebben het niet onder de markt met de aanvallen van Julian Alaphilippe. De Fransman valt voor het eerst aan op de Wijnpers en herhaalt dat kunstje op de Sint-Antoniusberg. 

   

  De Sint-Antoniusberg werd omschreven als de minst zware helling, maar net daar breekt het definitief. De Fransman is weg. Wout van Aert heeft vooral oog voor Mathieu van der Poel. 

   

  Conclusie: Julian Alaphilippe is sterk, heel sterk. Hij gaat als solist de laatste ronde in. 

  5. Julian Alaphilippe is wereldkampioen, er staat geen Belg op het podium

  De Fransman houdt gemakkelijk stand. Op elke helling van de laatste ronde trekt hij keer op keer stevig door. Achter hem vecht er een eerste groep met Jasper Stuyven en een tweede groep met Wout van Aert om terug te komen. Maar dat lukt niet. 

   

  Julian Alaphilippe komt solo aan en volgt zichzelf op als wereldkampioen. Niet veel later wordt Jasper Stuyven geklopt door Dylan van Baarle en Michael Valgren. Geen medaille voor de Belgen. 

  Lees ook: