Het parcours van A tot Z: een overzicht van alle hellingen bij de mannen

  U heeft vrijdag en zaterdag ongetwijfeld al kunnen smullen van het WK-parcours in en rond Leuven. Sommigen onder u zijn donderdag misschien zelf wel gaan verkennen. Maar hoe ziet het parcours er nu precies uit bij de mannen op zondag? Een overzicht. 

  1. Van Antwerpen naar Leuven

  De profs zullen 268,3 kilometer afwerken en 2.562 hoogtemeters moeten overwinnen. De aanloopstrook van Antwerpen naar Leuven van pakweg 50 kilometer is quasi volledig vlak. Het peloton fietst door Kontich, Mechelen, Bonheiden, Keerbergen, Tremelo, Werchter, Rotselaar en zo naar Leuven. 

  2. De eerste keer Leuven: maar 1 rondje

  De eerste helling die de renners voor die wielen krijgen is de Wijnpers, daar waar Thibau Nys al luid werd toegejuicht. Bij de eerste passage moet het peloton maar 1 keer door de stad. Ze doen achtereenvolgens: Wijnpers, Sint-Antoniusberg, Keizersberg, Decouxlaan en nog eens de Wijnpers. Daarna verlaten ze Leuven om richting Overijse te trekken.

  3. De Flandrien-lus in Overijse: passage 1

  Na de eerste snuffelronde in Leuven trekt het peloton voor een eerste keer naar Overijse. Daar moeten ze in Huldenberg eerst over de gevreesde Smeysberg. Wat er dan volgt, is een stukje Brabantse Pijl met de Moskesstraat, de S-bocht in Overijse, de Bekestraat en de Veeweide. Om af te ronden gaat het nog één keer over de Smeysberg om dan links af te draaien naar Leuven. 

  4. Tweede keer in Leuven: 4 rondjes door de binnenstad

  Het is kronkelen, draaien en keren door Neerijse en Korbeek-Dijle om Leuven weer binnen te geraken. Deze keer komt het peloton binnen langs Egenhoven en is de eerste helling de Sint-Antoniusberg. Wout van Aert en co. blijven nu wat langer hangen, namelijk 4 rondjes. 

  5. De Flandrien-lus in Overijse: passage 2

  Na het tweede bezoekje aan Leuven zitten we op pakweg 80km van de finish en trekt het peloton voor een laatste keer naar de Smeysberg, de Moskesstraat, de S-bocht, de Bekestraat en de Veeweide. De renners doen exact hetzelfde rondje als de eerste keer. 

  6. De finale in Leuven: nog 2 rondjes

  De finale! Wie is er nog bij en wie niet? De renners moeten in elk geval nog 2 keer door Leuven voor ze kunnen sprinten voor de eindzege. In totaal hebben ze 2 keer de Flandrienlus gedaan en 7 keer de lokale ronde in Leuven.