Mentale kracht in topsport? Serge Pauwels en Ine Beyen adviseren jong wielertalent in podcastreeks

  De mentale druk op topsporters is enorm. Kijk maar naar de recente getuigenissen van Tom Dumoulin, Naomi Osaka, Simone Biles en Nafi Thiam. Ook in aanloop naar een WK groeit de druk op de tenoren. Ine Beyen en Serge Pauwels verdiepten zich enkele maanden in het thema en maakten er een podcastreeks over. 

  Serge Pauwels: “In mijn carrière als profrenner ben ik altijd bezig geweest met zowel de fysieke als mentale kant om het beste uit mezelf te halen. Ons ultieme doel is om elke jonge renner zelfredzamer te maken. Doorheen de podcast probeer ik boeiende verhalen en toffe anekdotes aan te kaarten uit mijn eigen carrière.” 

   

  De podcastreeks bestaat uit 24 delen, elke aflevering duurt ongeveer 30 minuten duurt. Ine en Serge gingen te rade bij Pieterjan Kempynck, psycholoog en meer dan 25 jaar actief als management consultant. Pieterjan Kempynck: “Als je de sportwereld vergelijkt met de bedrijfswereld dan is er in de sport nog heel veel winst te halen, de focus van performance management ligt voornamelijk op bijvoorbeeld fysiek of technisch vlak. Atleten krijgen door de band weinig bijstand op psychologisch vlak, terwijl dit bij bedrijven redelijk standaard wordt aangeboden.”

  Ine Beyen: "Een podcast voor iedereen"

  Elke podcast wordt gemodereerd door Ine Beyen, zelf ex-profrenster en nu actief als journaliste en reportagemaker in de sportwereld. Ine Beyen: “Psychologische begrippen zijn niet altijd even gemakkelijk te vatten en toch willen we deze podcast voor iedereen toegankelijk maken. We richten ons op de jonge renner, maar iedereen kan hier informatie uithalen."

   

  "Als vrouw probeer ik een extra dimensie toe te voegen aan het debat. Op de koop toe is het best wel leuk om samen met mijn man aan het werk te zijn.”