Onze sterren voor de WK-wegrit bij de vrouwen: topfavorietes Kopecky en Brand

  Om 12.20 uur begint het vrouwenpeloton aan de strijd om de wereldtitel in Leuven. Ons kennerspanel heeft de favorietes in de weegschaal gelegd en deelde de volgende sterren uit. Gaat u akkoord?

  ***

  Op de Olympische Spelen strandde ze nog op de ondankbare 4e plaats, maar volgens onze kenners is Lotte Kopecky helemaal klaar om voor eigen volk de oppergaai weg te kapen. Kopecky bevestigde dit jaar haar statuut van wereldtopper en kan in Leuven de eerste Belgische wereldkampioene worden sinds Nicole Van den Broeck in 1973.

   

  Naast Kopecky schuift ons panel ook Lucinda Brand naar voren als topfavoriete. De Nederlandse vindt zaterdag een parcours op haar maat én verkeert in bloedvorm. Anderhalve week geleden soleerde ze in de Ardèche nog naar een knappe ritzege. Wordt zij het kopstuk van de Nederlandse superploeg?

  **

  Naast Brand heeft Oranje nog heel wat andere ijzers in het vuur. Superkampioene Marianne Vos won dit jaar onder andere Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race en maakt op haar 34e - en met haar snelle benen - nog steeds een grote kans op een vierde wereldtitel.

   

  Ook Chantal van den Broek-Blaak lijkt gebrand op een topprestatie. De wereldkampioene van 2017 is bezig aan haar laatste maanden als profrenster, maar net als Brand vindt ze in Leuven wel een parcours dat haar op het lijf geschreven is.

   

  En wat te zeggen van Ellen van Dijk? De kersverse wereldkampioene tegen de klok verkeert in bloedvorm en kan fungeren als perfecte bliksemafleider voor haar ploegmaats met snellere sprintbenen. Van Dijk kan zaterdag doen wat Van der Breggen vorig jaar deed: de dubbel pakken.

  *

  Drie van de dames die van onze kenners één ster krijgen hopen zaterdag wellicht op een sprint op de Ruelensvest. Lisa Brennauer, Coryn Rivera en de jonge Emma Norsgaard zijn alledrie in staat om een zware koers af te maken in de sprint.

   

  Ook Lizzie Deignan kreeg een ster van onze jury. De wereldkampioene van 2015 heeft er niet haar allerbeste seizoen opzitten, maar ze is een vrouw van vele oorlogen én weet bovendien hoe je een WK moet winnen.

   

  Ten slotte kon ook Annemiek van Vleuten niet ontbreken in dit lijstje. De Nederlandse alleskunster is op haar 38e nog lang niet versleten. Dat bewees ze dit jaar onder andere met een olympische titel in de tijdrit, een zilveren medaille in de wegrit en winst in de Ronde van Vlaanderen. Het parcours in Leuven is wellicht wat licht voor haar, maar met Van Vleuten weet je nooit.

  Lees ook:

  winnaars WK wielrennen 2021
  zondag 19/09 tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge Filippo Ganna (Ita)
  maandag 20/09 tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
  Johan Price Pejtersen (Den)
  maandag 20/09 tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Ellen van Dijk (Ned)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Alena Ivantsjenko (Rus)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
  Gustav Wang (Den)
  woensdag 22/09 gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
  Duitsland
  vrijdag 24/09 wegrit junioren mannen Leuven-Leuven Per Strand Hagenes (Noo)
  vrijdag 24/09 wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven Filippo Baroncini (Ita)
  zaterdag 25/09 wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven Zoe Backstedt (GBr)
  zaterdag 25/09 wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven Elisa Balsamo (Ita)
  zondag 26/09 wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven Julian Alaphilippe (Fra)