Van der Poel neemt uitgestoken hand van Van Aert aan: "We kunnen elkaar nodig hebben"

  Krijgen we zondag een nieuw duel Van der Poel-Van Aert?

  Mathieu van der Poel vs. Wout van Aert. Het is ongetwijfeld nu al een van de wielerverhalen van dit tijdperk. Of we zondag een nieuwe episode te zien krijgen, sluit de Nederlander niet uit. "Met Wout naar de streep gaan? Dat is een risico, maar voor hem ook."

  Gisteren sprak Van der Poel via zijn ploeg Alpecin-Fenix nog eens zijn ambities uit voor het WK in Leuven. "Ik koers altijd voor het hoogste: de overwinning. Maar met een medaille of een top 10-plaats ga ik misschien ook tevreden zijn", klonk het toen.

   

  Twee dagen voor de grote dag sprak hij ook nog over zijn concurrenten komende zondag, al gingen de meeste vragen logischerwijs over één man: Wout van Aert.

   

  "Wout is de topfavoriet", klonk het ook stellig bij Van der Poel. "Dat heeft hij de afgelopen weken bewezen. Ik stem niet graag een koers af op één iemand, maar ik zal wel verstandiger moeten omgaan met mijn krachten en niet zomaar aanvallen wanneer ik zin heb."

   

  Van Aert noemde Van der Poel eerder deze week al een mogelijke bondgenoot op het WK. Die uitgestoken hand nam Van der Poel vrijdag aan. "Wout en ik hebben al veel koersen bewezen dat we elkaar nodig kunnen hebben", vertelde hij.

   

  "Zij het om te controleren, zij het om aan te vallen. Maar Wout is de topfavoriet, dus dan is het ook aan de Belgen om te controleren. Op zo'n aankomst als in Leuven zijn er weinigen sneller dan hij."

   

  "Of ik met Wout naar de streep durf? Dat is een risico, maar zo zal hij het ook bekijken. Hoe lastiger de koers, hoe beter dat mijn sprint wordt. Maar Wout is misschien nog meer een pure sprinter dan ik."

  Wout is de topfavoriet, dus het is aan de Belgen om te controleren. Op zo'n aankomst als in Leuven zijn er weinigen sneller dan hij.

  "De Belgen hebben nog outsiders"

  De Belgen leggen zondag al hun eieren in het mandje van Van Aert, al is Van der Poel ook op zijn hoede voor het Belgische blok. "Niet alleen Wout en Remco Evenepoel zijn gevaarlijk. Ze hebben nog outsiders."

   

  "Ze zullen niet gewoon in een treintje alle gaten gaan dichtrijden. De Belgen zullen ook meespringen als er interessante groepjes wegrijden", verwacht hij.

   

  Naar welke landen kijkt Van der Poel nog? "Denemarken en Italië hebben heel sterke ploegen, niet zozeer individueel, maar als blok zijn ze heel sterk. Alaphilippe zal ook wel in orde zijn op deze omloop en Ewan zie ik ook wel meegaan. Maar op een WK kunnen er ook altijd verrassingen voorkomen."

  Bekijk het journaalstuk met de persbabbel van Van der Poel: