Thibau Nys in onze FB Live: "Een van de meest nerveuze races die ik ooit reed"

  Thibau kwam met vader Sven nog even nakaarten in onze Facebook Live.

  Thibau Nys sprintte naar een knappe 6e plaats op het WK voor beloften. "Het hoogst haalbare", sprak hij na afloop. Nys junior kwam samen met vader Sven nog even nakaarten in onze Facebook Live en sprak over het parcours, de vele valpartijen en het komende crossseizoen.

  "Deze dag neem ik voor de rest van mijn leven mee"

  "Het was een onvergetelijke dag, desondanks dat ik niet won", reageerde Nys op bezoek bij Tess na afloop van zijn WK. "Dit zal ik voor de rest van mijn leven meenemen. Niet alleen op de Wijnpers maar ook van Antwerpen tot in Overijse, het was geweldig om in deze sfeer rond te rijden."

   

  Vader Sven keek met spanning mee. "Ik wist dat de laatste Wijnpers een gevaarlijk moment zou zijn. Ik voelde dat als hij die overleefde, dat het podium kon. Maar er is onderweg zoveel energie verspeeld. Je zag door de hardheid van de koers en Thibau zijn jonge leeftijd dat hij een tikkeltje tekort zou komen."


  Kan vader Nys zijn zoon tegenwoordig nog op een gebied aftroeven? "Nee, zelfs als ik zijn twee banden plat steek ben ik er nog aan", lachte Sven. "Zowel op basisconditie, explosiviteit als techniek is hij beter. Logisch ook, ik ben al 5 jaar gestopt, Hij wordt elk jaar beter."


  "Of hij kon volgen op de verkenning van de Moskesstraat? Hij is niet meegeweest, dat zegt al genoeg. Hij gaat tegenwoordig zelfs met de vrouwen verkennen", plaagde hij zijn pa.

  Over de hectiek onderweg: "In de neutralisatie viel ik al twee keer"

  Ondanks het boeiende wedstrijdverloop werd de koers ook wat ontsierd door de vele valpartijen. Hoe komt dat? "Het is het WK: iedereen is nerveus", zegt Thibau.  

   

  "Iedereen wil vooraan koersen. Dat in combinatie met een paar landen die wat minder ervaring hebben, dat zorgt voor veel valpartijen. Het was een van de zenuwachtigste wedstrijden die ik ooit meemaakte."

   

  "Ik had geen schrik op dit parcours. Maar in de neutralisatie ging ik al twee keer tegen de grond en verbrandde ik mijn arm aan een remschijf. Het was verschrikkelijk hectisch, ik zag renners vliegen langs links en rechts. Ik ben blij dat ik heelhuids aan de finish ben geraakt."

  De Belgen deelden vandaag in de rake klappen.

  De tip voor Wout: "De koers vroeg openbreken"

  Heeft Thibau nog tips voor de profs? "Je moet de koers hier vroeg aangaan. De weg van Antwerpen naar Leuven is gewoon rustig bollen. De koers moet snel geopend worden om de snelle mannen eraf te krijgen."


  "Hoe rapper de koers geopend wordt, hoe beter het zal zijn voor Wout van Aert. Op het einde is het ook een sprint puur op de power en minder op explosiviteit. Dat is in zijn voordeel."

  "Vanaf morgen hersteltrainingen op de crossfiets"

  Voor Nys zit het wegseizoen er nu op, vanaf morgen verschuift de focus opnieuw naar het veld. "Dat wordt opnieuw een grote aanpassing. In het begin wordt dat zoeken naar het goede gevoel. Maar ik heb er veel vertrouwen in."

   

  Moet Thibau net zoals Van der Poel en Van Aert de weg en het veld zo lang mogelijk combineren? "Absoluut", vindt vader Sven. "Er moet nog veel werk verricht worden en veel bewezen worden, ook in het veld."

   

  "In het veld is het niveau heel hoog en Thibau heeft er ook ambities. De wegfiets wordt nu niet meer aangeraakt. Vanaf morgen volgen de hersteltrainingen op de crossfiets."

  Knuffel! Vader en zoon Nys delen mooi momentje

  Lees ook: