Bondscoach: "Als ik 0,01% twijfelde over Evenepoel, dan was hij hier niet"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout trok gisteren mee op verkenning.

  Als één blok achter kopman Wout van Aert. Die boodschap stralen de Belgen uit op het WK in Leuven. "Er staat een team achter Wout, maar dat wil niet zeggen dat we zomaar eventjes de regenboogtrui gaan grijpen", beseft ook bondscoach Sven Vanthourenhout.

  In Leuven wordt luidop gedroomd van een Belgische wereldkampioen en met Wout van Aert beschikt ons land over één van de topfavorieten. Is het WK alleen maar een succes als België de regenboogtrui grijpt? 

   

  "Volgens de buitenwereld kunnen we alleen maar verliezen. Iedereen denkt dat we hier vlotjes wereldkampioen worden", zegt Vanthourenhout. "Dat is toch niet zo vanzelfsprekend." 

   

  "We hopen natuurlijk op het allerhoogste en de ploeg is er klaar voor, net zoals de kopman, maar ik houd rekening met een scenario dat we geen wereldkampioen worden. Dat zou jammer zijn, maar dat is mogelijk."

  Evenepoel straalt nu op het WK en is heel ontspannen. Het is meer dan terecht dat andere landen bang zijn voor hem.

  Bondscoach Sven Vanthourenhout

  De bondscoach heeft alvast een stevig team gesmeed en die eendracht stralen de Belgen ook uit. "Dat heeft Wout ook grotendeels zelf afgedwongen", zegt Vanthourenhout. "De feiten zijn wat ze zijn en dat ziet iedereen wel. Met Wout hebben we een belangrijke troef."

   

  Ook Remco Evenepoel, die op de Spelen nog de teamorders niet volgde, zit op dezelfde pagina. De bladzijde van Tokio is omgeslagen, bevestigde Van Aert ook. "Ik twijfel er geen halve procent over", aldus Vanthourenhout. "Mocht ik 0,01 procent twijfel hebben, dan was Remco hier niet."

   

  "We hebben meermaals samengezeten en het besproken. Ik wijs Remco zeker niet met de vinger. Hij heeft er veel uit geleerd. Hij straalt nu op het WK en is heel ontspannen. Het is meer dan terecht dat andere landen bang zijn voor Evenepoel."

  "De andere landen moeten van Wout af geraken"

  Sven Vanthourenhout ziet bij de tegenstanders een aantal sterke blokken zoals Italië en Denemarken. "De Denen hebben drie potentiële winnaars in hun gelederen. Zij kunnen echt spelen met hun kaarten, maar het is in ons voordeel dat ze van Wout af moeten om te winnen." 

   

  "Dan heb je nog wat individuen zoals Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en ik verwacht ook één en ander van Frankrijk dat met Alaphilippe de titelverdediger in de ploeg heeft, maar ook over andere  troeven beschikt zoals Sénéchal om maar één naam te noemen."

   

  "Eigenlijk moeten we niet te veel koers maken, het zijn de andere landen die van Wout af moeten geraken. Wij moeten gewoon zorgen dat hij in de beste omstandigheden tot in die finale geraakt."

   

  "Wout heeft al getoond dat hij het kan afmaken na zo'n afstand. Ik hoop dat we bij de beloften en de profs nog een medaille kunnen veroveren, en dan nog het liefst eentje met een gouden randje."

  Lees ook: