Bakelants hekelt "folklore" landenteams: "De beste 200 renners moeten starten"

  Jan Bakelants vindt het idee van landenteams ouderwets.

  Zondag doet de Belgische selectie er alles aan om met hun kopman Wout van Aert de wereldtitel te veroveren. Jan Bakelants zou dat liever anders zien. In Vive le Vélo noemde de renner het concept van landenploegen "folklore", waardoor niet alle beste renners aan de start komen. 

  Op World Tour-niveau scheert de ploeg hoge toppen, maar op het WK wordt Jumbo-Visma vertegenwoordigd door slechts 4 renners. "Het is wat het is", reageert manager Richard Plugge koeltjes.

   

  "Ik denk dat we hier een ander debat kunnen openen", pikt Jan Bakelants in. "Het WK is een beetje folklore geworden door de landenploegen. Het staat mooi, maar eigenlijk klopt het niet. Eén van de meest iconische wedstrijden van het jaar wordt niet gereden met het sterkste peloton."

  Het WK is de belangrijkste ééndagswedstrijd van het jaar. Daar moeten de 200 beste renners dat jaar aan de start staan.

  Jan Bakelants

  "Zou het Belgische gevoel minder zijn wanneer Jumbo-Visma zijn 7 beste renners in dienst zou stellen van Wout van Aert en hij de wereldtitel pakt?", vraagt Bakelants zich luidop af. 

   

  "In de aanloop naar het WK misschien wel. Dat stukje nostalgie kunnen we toch niet zomaar van tafel vegen", vindt Karl Vannieuwkerke.


  Aan nostalgie heeft Bakelants geen verhaal. "Het WK is de belangrijkste ééndagswedstrijd van het jaar. Daar moeten de 200 beste renners dat jaar aan de start staan."

  Bakelants ziet Roglic liever in dienst rijden van Van Aert.

  Zorgen landenteams voor minder sterk peloton?

  Europese toplanden moeten streng zijn in hun selectie en heel wat toppers thuislaten. Een verkeerde redenering volgens de tafelgasten in Vive le Vélo.

   

  "Op de Olympische Spelen reed een gedevalueerd peloton. Er stonden 50 World Tour-profs aan de start. Dat is toch ronduit bedroevend?", meent Bakelants. "Er zaten Italianen thuis die de koers konden winnen, maar er mochten slechts 5 renners mee."


  "Ons wereldkampioenschap is daarom ook de Tour de France", pikt Plugge in. "Daar staat iedereen op zijn best aan de start en zo krijg je betere koersen."


  Richard Plugge is fan van Bakelants zijn idee. "In het begin van de uitzending hadden we het over die ploegbelangen. Ik ben benieuwd of alle Belgen Asgreen achterna rijden. De belangen zijn binnen een team veel groter. Elke manager wil de wereldkampioenentrui in het team, ook Patrick Lefevere."