Titelverdediger Julian Alaphilippe: "Ik zal zondag op de afspraak zijn"

  Alaphilippe kletste vorig jaar met een machtige versnelling zijn concurrenten uit het wiel, op weg naar de wereldtitel in Imola.

  Vorig jaar kroonde Julian Alaphilippe zich na een machtige versnelling tot wereldkampioen in Imola. De Fransman hoopt zondag in Leuven zijn titel te verlengen, al beseft hij dat dat geen sinecure wordt: "Het is een moeilijk parcours, het wordt heel zwaar."

  Aan favorieten als Van Aert en Van der Poel werd de voorbije periode al heel wat bladruimte gewijd. De titelverdediger, Julian Alaphilippe, bleef zo voorlopig wat uit de schijnwerpers. Toch start de Fransman komende zondag in Antwerpen met grote ambities. 

   

  "We hebben de motivatie om te herbeleven wat we vorig jaar in Imola verwezenlijkten", zei Alaphilippe vrijdag tegen de pers. "Maar er vallen weinig parallellen te trekken met vorig jaar, het is een andere wedstrijd."

   

  In Leuven en omstreken vindt de uittredende wereldkampioen een parcours dat minder selectief is dan vorig jaar in Italië, "maar ik verwacht een moeilijke race", vertelt hij.

   

  "Er ligt geen klim van enkele kilometers met verschrikkelijke percentages op ons te wachten, maar ik denk dat het heel zwaar wordt, het is een moeilijk parcours. Het wordt een race die veel energie zal vergen qua positionering én om de hele dag gefocust te blijven. Dat kan het verschil maken in de finale."

  Het wordt een race die veel energie zal vergen qua positionering én om de hele dag gefocust te blijven.

  "We zullen geen genoegen nemen met een afwachtende race"

  Wie beschouwt Alaphilippe zondag als zijn grootste concurrent? "Iedereen weet dat Van Aert in topvorm is, maar er zijn genoeg andere renners die kunnen winnen. We zijn niet gefocust op Van Aert of op België."


  "We zullen het zondag anders aanpakken, in plaats van ons blind te staren op de topfavoriet. Ook andere landen zullen hetzelfde idee hebben als wij. We zullen niet tevreden zijn met gewoon een afwachtende race", voegde Alaphilippe eraan toe. 


  Alaphilippe kan ook rekenen op een ijzersterke Franse ploeg. "Ik ga niet ontkennen dat dit een van de belangrijkste doelstellingen van mijn seizoenseinde is, maar we hebben een team dat gemotiveerd is om het best mogelijke resultaat te behalen. Het gaat niet alleen om mij, dat is zeker."

  Alaphilippe versloeg Van Aert vorig jaar op het zware parcours in Imola.

  "Ik voel me beter en beter: ik zal zondag op de afspraak zijn"

  Hoe zit het met de vorm van de Franse kopman? "Vorig jaar gebruikte ik de Tour als voorbereiding. Dit jaar heb ik een heel andere voorbereiding gedaan, ik heb veel plezier gehad de afgelopen weken op training en in de laatste races."


  "Ik voel me echt beter en beter. Ik weet dat ik zondag op de afspraak zal zijn, ik heb hard gewerkt om er te staan en op niveau te zijn."

   

  Mogelijk moet Alaphilippe zondag zijn regenboogtrui inleveren. Hoe heeft hij het afgelopen jaar als wereldkampioen beleefd? "Er is dit jaar veel veranderd ten opzichte van vorig jaar", vertelt hij.


  "Ik had noodzakelijkerwijs wat minder vrijheid. Ik voelde wel de druk om de regenboogtrui te laten glanzen, om hem zo goed mogelijk te eren. Dat was niet altijd makkelijk, maar ik heb er geen spijt van. Ik ben trots en blij dat ik de trui heb gedragen."