Maarten Vangramberen verkent WK-parcours: dit zijn de 5 cruciale punten

  Van vrijdag tot zondag rijden de verschillende categorieën hun wegrit op het WK wielrennen, op een uitdagend parcours met liefst 42 hellingen. Maarten Vangramberen verkende met ons de cruciale punten op het Flandrien Circuit (32 km rond Overijse) en het Leuven Circuit (15,5 km). Wij zetten ze voor u op een rijtje. We nemen de koers van de mannen elite als uitgangspunt.

  1. Smeysberg (Huldenberg, Flandrien Circuit)

  • 700 meter, 16% max., 8,4% gem.
  • 4x beklommen, laatste keer op 48,6 km van finish
  • Maarten Vangramberen: "De Smeysberg is de allerzwaarste helling van het WK, hij is een beetje te vergelijken met de Leberg in de Vlaamse Ardennen. Met stukken tot 16 à 17% zal de poort hier achteraan gigantisch openstaan."

   "De Smeysberg en de Moskesstraat zijn de enige 2 hellingen die de profs niet op het buitenblad zullen doen. Het zwaartepunt ligt ook helemaal in het begin."

  Vangramberen: "Dit is de lastigste van allemaal"

  2. Moskesstraat (Overijse, Flandrien Circuit)

  • 550 meter, 18% max., 7,98% gem.
  • 2x beklommen, laatste keer op 66,6 km van finish
  • Maarten Vangramberen: "Ze hebben de kasseien heraangelegd, die liggen dus iets beter dan vroeger. Al is het zand er stilaan tussenuit gereden en liggen ze weer wat slechter. Het begin valt nog mee, maar eens je op de kasseien zit... Het zwaartepunt ligt boven. Het is een vies klimmetje."

   "Dit is beslissend in de Brabantse Pijl, ik zag hier al Alaphilippe aanvallen, zodat Van der Poel tussen zijn kader hing. Ze zullen hier achteraan weer afvallen, maar wellicht is dit nog niet beslissend voor dit WK."

  Vangramberen: "Vies klimmetje, maar hij zal iets minder beslissend zijn"

  3. Weg van Overijse naar Leuven (Flandrien Circuit)

  • 2x gereden, nooit vlak
  • Maarten Vangramberen: "De beslissing zal wellicht wel vallen op de finalerondes in Leuven. Maar van Overijse tot aan het lokale parcours in Leuven is het constant bergop en bergaf. Je rijdt eigenlijk geen meter vlak. Echt recupereren zit er niet tussen."

   "Als vluchter ben je een klein beetje in het voordeel, omdat je vaak buiten beeld bent. Ik denk dat de renners hier zullen proberen een klein beetje te recupereren met het oog op wat in Leuven te gebeuren staat."

   "Er zijn in totaal ongeveer 2.500 hoogtemeters, dat zijn er een beetje meer dan de Ronde van Vlaanderen, maar wel verspreid over 42 hellingen."

  Vangramberen: "Heel mooi stuk, maar geen meter vlak"

  4. Leuven Circuit (4 hellingen)

  • 1,5 ronde + 4 ronden + 2,5 ronde, met tussendoor Flandrien Circuit
  • 4 hellingen: Keizersberg, Decouxlaan, Wijnpers, Sint-Antoniusberg
  • Maarten Vangramberen: "De Sint-Antoniusberg is de laatste helling (op 1,7 km van de streep). Dit is de enige plek op heel het parcours waar het 10 seconden stil zal zijn. Het is hier veel te smal, dus hier mag geen publiek staan."

   Toch zal het vooral de opeenvolging van de hellingen Keizersberg-Decouxlaan-Wijnpers zijn die de renners veel pijn zal doen. "De Wijnpers is zeker de zwaarste helling van het parcours in Leuven", vindt favoriet Wout van Aert.

  Vangramberen: "Sint-Antoniusberg is enige plek waar het 10 seconden stil zal zijn"

  5. Finish Geldenaaksevest (Leuven Circuit)

  • licht hellend, aankomst na 268 km
  • Maarten Vangramberen: "Tot 250 meter voor de sprint loopt het echt nog bergop. Je kunt een sprinter hier wel doodknijpen. Alleen een sprinter met heel grote motoren, zoals Van der Poel en Van Aert overleven hier."

   "Op 290 meter van de finish is de deur van het ouderlijke huis van Jasper Stuyven. En daar wil hij Van Aert afzetten."

  Vangramberen: "Alleen sprinters met grote motoren overleven hier"

  • De parcoursverkenning hierboven gaat uit van de rit van de mannen elite (268,3 km) zondag. Die vertrekken vanuit Antwerpen richting Leuven en doen dus 1,5x Leuven Circuit, 1x Flandrien Circuit, 4x Leuven Circuit, 1x Flandrien Circuit en 2,5x Leuven Circuit.

  • De vrouwen elite (157,7 km) zaterdag rijden ook van Antwerpen naar Leuven. Zij doen 1,5x Leuven Circuit, 1x Flandrien Circuit en 2,5x Leuven Circuit.

  • De beloften mannen (160,9 km) doen ook Antwerpen-Leuven en 1,5x Leuven Circuit, 1x Flandrien Circuit en 2,5x Leuven Circuit.

  • De mannen junioren (121,4 km) starten in Leuven voor 8x Leuven Circuit.

  • De vrouwen junioren (75 km) doen 5x Leuven Circuit.