RETRO VIDEO: Het WK wielrennen in België leverde in verleden heel wat drama op

  Spanning troef in Yvoir, Ronse en Zolder!

  België kent een rijke geschiedenis als organisator van het grootste wielerfeest van het jaar. Enkele editites draaiden uit op een waar drama. Dus vond Karl Vannieuwkerke dit de ideale gelegenheid om in de archieven te duiken. We nemen u mee op een reis door de tijd naar Yvoir, Ronse en Zolder.

  Yvoir 1975: Belgische topfavorieten tegen de rest

  In 1975 nemen we u mee naar Yvoir, "een klein idyllisch dorpje in de buurt van Namen", volgens Karl Vannieuwkerke. 

   

  De Belgen zitten in een favorietenrol met onder meer Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Die laatste verkeerde in bloedvorm. "Er was heel wat concurrentie die de Belgen een loef wouden afsteken", meent Vannieuwkerke.

   

  Die concurrentie kwam niet alleen uit Nederland, in de vorm van Hennie Kuiper, maar ook van binnen de Belgische ploeg. Zo reed Lucien Van Impe niet voluit, na een flauw mopje van De Vlaeminck over zijn gestalte: "We zijn niet met zijn elven, maar met 10,5." 

   

  Kostte dat hem de titel? U komt het te weten in onderstaande video.

  Ronse 1988: Ellebogen en diskwalificaties

  Ronse was twee keer het decor van het wereldkampioenschap wielrennen: in 1963 en 1988. "Die laatste is het verhaal van Claude Criquielion en Steve Bauer", weet Vannieuwkerke.

   

  Ook deze editie werd niet van drama gespaard: een elleboog, de dranghekken, de val en de uiteindelijke diskwalificatie zorgden voor heel wat oproer in wielerland. Herbeleef de wedstrijd door op onderstaande foto te klikken.

  Zolder 2002: Sprint der titanen

  De laatste keer dat een WK wielrennen in België werd georganiseerd, lag de aankomst in Zolder. "Op een biljartvlak parcours, weet je dat het tot een massasprint komt."

   

  De kleppers zaten vooraan het peloton en de nervositeit steeg met de seconde in afwachting van de finishlijn. Welke rassprinters op het podium blonken, ontdekt u door op de foto te klikken.

  Kan u niet genoeg krijgen van het WK wielrennen? Bekijk Vive le Vélo, de volledige wedstrijden en veel meer op VRT NU.