Ga naar de inhoud

Belgisch estafetteteam na 7e plaats: "We konden niet veel sneller"

Geen nieuwe tijdritmedaille voor de Belgen.

België heeft het tijdrithoofdstuk op het WK in eigen land niet met een klinkende prestatie kunnen afsluiten. De gemengde ploegentijdrit was met de 7e plaats een (kleine) tegenvaller. Hoe reageerde het Belgische kamp?

"Het gevoel was zeer goed", vertelde Victor Campenaerts. De mannen staken halfweg hun hand uit naar het brons, de vrouwen zakten daarna weg. Of is die analyse te streng?

 

"Als je niet wint, is er altijd een deel waar je minder gepresteerd hebt. Bij de mannen presteren we fantastisch in het tijdrijden, bij de vrouwen zitten we nog niet op hetzelfde niveau. Maar dat betekent niet dat dat niet kan komen."

 

"Op Wout van Aert en Remco Evenepoel na was dit de best mogelijke ploeg. Maar 44 seconden van het podium, dat is veel. Zou het dan nuttig geweest zijn om hen moe te maken?"

 

"We hebben er alles aan gedaan, maar het niveau was hoog en de deelnemerslijst was sterk. De UCI heeft nu een betere timing gevonden in de programmatie om meer toppers aan te trekken."

 

Hebben onze vrouwen dan een pionier nodig zoals Campenaerts dat geweest is? "Dat zou zeker helpen, maar het heeft ook te maken met focus."

 

"Als ik er niet was geweest, dan zouden Van Aert en Evenepoel nog altijd fantastisch hebben gereden. Het streelt mijn ego, maar het is ook maar een samenloop."

Hermans: "Het podium was sowieso niet bereikbaar"

"We waren goed gestart en Campie was de sterkste", begon Yves Lampaert zijn analyse. "We konden ons tempo goed aanhouden."

 

"Ik werd gelost in de slotkilometer, maar onze tijd was echt wel degelijk. Dat er geen verlengstuk kwam van de vrouwen? Hun tijdrit was goed, een beetje volgens de verwachtingen."

 

"Er is overal werk. Ook wij kunnen nog beter. Met de Belgische wielerbond moeten we daar in investeren."

 

"Onze tijd was goed, zeker met de kanonnen aan de start", sprak Ben Hermans. "Alles liep gesmeerd, we gingen nooit over de limiet en deelden goed in."

 

"De 7e plaats? We wisten niet goed wat we moesten verwachten. 4e zou beter geweest zijn, maar het podium was sowieso niet bereikbaar. Dat verschil is te groot."

Bossuyt: "We moeten niet ontgoocheld zijn"

"Ik denk niet dat we ontgoocheld moeten zijn", vulde Shari Bossuyt aan. "We hebben er het beste uitgehaald."

 

"We hadden stiekem gedroomd van het podium, maar er waren een zevental kandidaten. Het gevoel was goed, met de wattages die we voor ogen hadden."

 

Bossuyt sukkelde zelf met een geblokkeerd versnellingsapparaat en zag een sterke Lotte Kopecky: "Zij kon lange beurten doen. Ik denk dat ze deze prikkel nodig had voor de wegrit van zaterdag."

 

Lotte Kopecky deed op haar beurt haar petje af voor Shari Bossuyt, die niet kon schakelen. "We geloofden misschien in het podium, maar ik heb niet het gevoel dat we het ergens hebben laten liggen."

 

"We konden niet veel sneller en dan moet je gewoon leren leven met deze plaats", zei de Belgische kampioene.

winnaars WK wielrennen 2021
zondag 19/09 tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge Filippo Ganna (Ita)
maandag 20/09 tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
Johan Price Pejtersen (Den)
maandag 20/09 tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
Ellen van Dijk (Ned)
dinsdag 21/09 tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
Alena Ivantsjenko (Rus)
dinsdag 21/09 tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
Gustav Wang (Den)
woensdag 22/09 gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
Duitsland
vrijdag 24/09 wegrit junioren mannen Leuven-Leuven Per Strand Hagenes (Noo)
vrijdag 24/09 wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven Filippo Baroncini (Ita)
zaterdag 25/09 wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven Zoe Backstedt (GBr)
zaterdag 25/09 wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven Elisa Balsamo (Ita)
zondag 26/09 wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven Julian Alaphilippe (Fra)