Wie is Romeo Lavia (17), het Belgische supertalent dat debuteerde bij Man. City?

  Romeo Lavia maakte gisteren zijn profdebuut tegen Wycombe.

  De eerste glinstering van een ruwe diamant. Romeo Lavia debuteerde gisteren op amper 17-jarige leeftijd voor de hoofdmacht van Manchester City. Een nieuwe stap in de razendsnelle ontwikkeling van de pupil van Pep Guardiola. Bij Anderlecht hebben ze er nog hartzeer van.

  Met een beetje geluk wordt het ooit een quizvraag: tegen welke club maakte Romeo Lavia op 21 september 2021 zijn profdebuut?

   

  Het zou betekenen dat de verdedigende middenvelder een grote carrière doormaakt. En dat is exact wat heel wat waarnemers verwachten.

   

  Gisteren liet Lavia tegen - hier komt het antwoord - derdeklasser Wycombe in de League Cup al bij vlagen zijn enorme talent zien aan de zijde van Kevin De Bruyne.

   

  Enkele technische klasseflitsen, zuiver in de passing, en ook een compleet onterechte gele kaart. Hij zette meteen 90 minuten achter zijn naam.

  KDB Cup

  Lavia bedankt daarmee voor het vertrouwen dat Pep Guardiola al lang in hem toont. De coach van Manchester City kwam de ruwe diamant op het spoor tijdens de Kevin De Bruyne Cup in 2019 - een beleefheidsbezoekje aan het jeugdtoernooi van zijn poulain. De middenvelder schitterde het hele weekend lang voor de U15 van Anderlecht.

  Een vergiftigd geschenk voor paars-wit, want Lavia verdween zo in het notitieboekje van de Spaanse topcoach. En vertrok een jaar later op voorspraak van Guardiola ook effectief naar Manchester.

   

  Tot grote droefenis van Anderlecht, waar Lavia bekend stond als een van de allergrootste talenten van de academie. Trainer Vincent Kompany probeerde het talent nog wel te overtuigen om toch eerst door te breken bij Anderlecht. Tevergeefs.

   

  Voorlopig lijkt de gewaagde keuze van Lavia evenwel een voltreffer. Hij was vorig jaar de grote motor van de kampioenenploeg van de City-beloften. En prijkt dit seizoen zowaar al op de Champions League-lijst van de Engelse topclub. Afgelopen weekend zat hij op de bank tegen Southampton, gisteren volgde een nieuwe mijlpaal met zijn profdebuut.

  Lavia (rechts) met de kampioensbeker bij de City-beloften.

  Outstanding

  Vooraf had Lavia al een berichtje met succeswensen gekregen van Eric Van Meir. De assistent-coach van de Belgische U19 volgt de avonturen van het fenomeen al een tijdje op de voet. “Vorige maand was hij mee op stage met ons naar Portugal”, vertelt de voormalige verdediger. “Vooraf heb ik hem 10 maanden gevolgd. Wel, hij was outstanding bij de beloften van City.”

   

  Van Meir gaat het rijtje van kwaliteiten af: “Romeo is enorm explosief, leest het spel uitstekend en kan zuiver uitvoetballen met beide voeten. Het is logisch dat Guardiola wild is van hem.”

  Romeo is een stabiele kerel. Het is moeilijk om er niet té wild van te zijn.

  Eric Van Meir

  De foto’s van zijn blote torso bewijzen dat Lavia in Engeland ook fysiek stappen gezet heeft. “Het grote verschil is dat hij nu met professionele volwassenen speelt", weet Van Meir. "Dat zal zijn evolutie alleen maar ten goede komen.”

  Alle voortekenen wijzen erop dat Lavia het toekomstige middenveld van de Rode Duivels mee zal vormgeven. Toch probeert Van Meir de verwachtingen een béétje te temperen.

   

  “Want er zijn nog voorbeelden van jongens die absoluut een grote carrière zouden maken, maar het uiteindelijk door diverse factoren niet haalden. Al is Romeo een stabiele kerel. Het is dus moeilijk om er niet té wild van te zijn.”

  Lees ook: