Hoe is België plots een tijdritland geworden? "Campenaerts als rolmodel"

  Victor Campenaerts veroverde in 2018 als eerste Belg een medaille op het WK tijdrijden bij de profs.

  Van de 9 medailles in het tijdrijden bij de mannen (junioren, beloften en elite) gingen er 4 naar België. En dat terwijl de Belgen in dat onderdeel jarenlang werden weggeblazen. Hoe is die omslag er gekomen?

  Van 1994 tot en met 2017 behaalde België op de verschillende WK's tijdrijden bij de mannen amper 3 medailles in alle categorieën, maar sinds 2018 horen de Belgische mannen bijna altijd tot de favorieten. Hoe is die ommekeer er gekomen?

   

  "15 jaar geleden zijn we met de federatie begonnen met enkele initiatieven", zegt Frederik Broché, technisch directeur bij de wielerbond.

   

  "Nu worden er testtijdritten georganiseerd, is er een meer wetenschappelijke begeleiding en worden de renners meer opgevolgd tussen de koersen door. Bovendien wordt er nu meer toegewerkt naar de kampioenschappen."

   

  "Het heeft allemaal tijd gevraagd, maar van die aanpak plukken we nu de vruchten. Het is dankzij Victor Campenaerts dat we een versnelling hoger hebben kunnen schakelen. Hij heeft die tijdritcultuur binnengebracht, hij is eigenlijk het rolmodel."

  En de vrouwen? "Over 10 jaar de vruchten plukken"

  Bij de vrouwen is het voorlopig wel nog wachten op een eerste tijdritmedaille. "Die groep is kleiner, we hebben niet die massa om mee te werken zoals bij de mannen", zegt Broché.

   

  "Toch zit er ook hier al het een en ander aan te komen. De lokale federaties hebben tal van initiatieven genomen om meer meisjes naar de sport te lokken, zodat ook de vijver vergroot wordt. Binnen 10 jaar moeten we hier de vruchten van kunnen plukken."

   

  Misschien kunnen de vrouwen morgen wel al hun steentje bijdragen aan een eerste Belgische medaille ooit in de (nog jonge) mixed relay. "Een medaille is ook hier zeker de ambitie. We hebben een goed uitgebalanceerd team."

  De Tribune: "Bijdrage van Campenaerts is onwaarschijnlijk"

  Ook in onze podcast De Tribune ging het maandagavond al over België als tijdritnatie. Bahamontes-hoofdredacteur Jonas Heyerick looft de pioniersrol van Victor Campenaerts.

  "Hij heeft daar een onwaarschijnlijke bijdrage aan geleverd. Tien jaar geleden was tijdrijden in België absoluut niet sexy. Victor heeft zich daarop toegelegd, omdat hij dacht dat dat het enige was waar hij een beetje kon in uitblinken", weet Heyerick.

  "Hij heeft er zich op toegelegd en heeft zo op het WK-podium gestaan, is Europees kampioen geworden en pakte het werelduurrecord. Victor heeft het in gang gezet en dan bleek dat Wout van Aert en Remco Evenepoel er ook een ongelooflijk talent voor hebben."

  "De mensen hebben de progressie van Campenaerts gezien en zijn begonnen met het serieus te nemen, maar zonder goeie Belgische tijdrijders zou het nog altijd niet sexy zijn. Dit zet de jeugd aan om het ook te willen doen. Ik denk dat we nu een tijdritnatie zijn. Of we het ook zullen blijven, is een andere zaak."

  winnaars WK wielrennen 2021
  zondag 19/09 tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge Filippo Ganna (Ita)
  maandag 20/09 tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
  Johan Price Pejtersen (Den)
  maandag 20/09 tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Ellen van Dijk (Ned)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Alena Ivantsjenko (Rus)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
  Gustav Wang (Den)
  woensdag 22/09 gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
  Duitsland
  vrijdag 24/09 wegrit junioren mannen Leuven-Leuven Per Strand Hagenes (Noo)
  vrijdag 24/09 wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven Filippo Baroncini (Ita)
  zaterdag 25/09 wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven Zoe Backstedt (GBr)
  zaterdag 25/09 wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven Elisa Balsamo (Ita)
  zondag 26/09 wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven Julian Alaphilippe (Fra)