Peter Vandenbempt: "Kompany zal een zege tegen Standard niet publiekelijk minimaliseren"

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen op de 8e speeldag.

  Anderlecht dat weinig lof kreeg na de zege tegen Standard, de zoveelste competitienederlaag van Gent, de malaise bij Beerschot en Genk dat minder sterk is in de breedte dan verwacht. Peter Vandenbempt had weer genoeg stof om te analyseren na de 8e speeldag.

  "Anderlecht heeft het onnodig spannend gehouden"

  Anderlecht werd na de zege tegen Standard fel bekritiseerd door de manier waarop het won. Maar Vincent Kompany wou het plezier daardoor niet laten vergallen.

  Als Anderlecht-man in hart en nieren weet Kompany hoe belangrijk het is, ook voor de fans, om Standard te verslaan. Het is niet vanzelfsprekend dat Anderlecht wint in Luik, in de laatste 15 duels had het daar maar 2 keer gewonnen.

   

  Ik denk niet dat Kompany nu ineens minder een romanticus is geworden. Maar na die slappe maand augustus met die pijnlijke Europese exit tegen Vitesse, is hem van bovenaf heel duidelijk gemaakt dat resultaten halen de prioriteit is tussen die 2 interlandbreaks. 

   

  Kompany kreeg de opdracht om punten te pakken en wel heel erg dringend, ondanks het lastige programma.

   

  Kompany zal dan ook niet publiekelijk een overwinning tegen Standard minimaliseren en opmerkingen maken. Al waren die er zeker te maken. Dat zal intern ook wel gebeuren, veronderstel ik.

  Anderlecht werd na de zege tegen Standard fel bekritiseerd door de manier waarop het won. Maar Vincent Kompany wou het plezier daardoor niet laten vergallen.

  De opening van Anderlecht was goed en sterk. Maar nadien tegen 10 en later zelfs 9 man is er gewoon matig gevoetbald. 

   

  Al die ruimte onbenut laten, zoveel verkeerde passes versturen. Daardoor kon Standard het ook blijven opbrengen om te blijven lopen en vechten voor die gelijkmaker. Standard heeft een geweldige mentaliteit getoond.

   

  Anderlecht heeft het onnodig spannend gehouden. Tegelijkertijd zal Anderlecht zelf wel zeggen dat Standard ondanks al die ijver nauwelijks echt gevaarlijk geweest.


  Dat Anderlecht fel bekritiseerd wordt voor de manier waarop na een zege op Standard doet denken aan de lang vervlogen en betere tijden in Brussel. Complimenten voor fraai voetbal na alweer een nederlaag, daar hebben ze in Neerpede in elk geval meer dan genoeg van.

  Lees ook:

  "Als Suzuki Onuachu heet, had Genk gisteren een probleem"

  Genk-coach John van den Brom had tegen STVV 7 andere spelers in het elftal gezet in vergelijking met de Europese wedstrijd tegen Rapid Wien. 

   

  Er moet geroteerd worden, want Genk heeft een druk programma. Van den Brom begon bijvoorbeeld met een ander middenveld. 

   

  Genk was tegen STVV voor alle duidelijkheid de betere ploeg en dominant. Maar er kwam nauwelijks wat van, zeker in de eerste helft. 

   

  Dat overwicht is ook deels het gevolg van de keuzes die de coach van de tegenstander maakt: een laag blok, veel volk daarin en proberen te counteren. Als Suzuki Onuachu heet, dan had Genk een probleem gehad.

   

  Het was pas met de inbreng van Heynen dat Genk doelgerichter is beginnen te voetballen. 

   

  Het verschil werd uiteindelijk dan toch weer gemaakt door die geweldige spits Paul Onuachu. Fenomenaal eigenlijk, een geweldige goal ook. Hij bewees in die fase dat dubbele meters op kunstgras goed uit de voeten kunnen als ze goede voeten hebben.

   

  Ik vond de overwinning van Genk finaal verdiend. Tegenover die misser van Suzuki waarnaar verwezen wordt als een soort scharniermoment staan ook 2 missers van Toma van Genk.

  Sint-Truiden verdiende lof voor de organisatie en inzet. Maar het is de klasse van Genk die het heeft gehaald. Om nu te zeggen dat Genk zomaar heel veel spelers kan wisselen en op niveau kan blijven voetballen, dat vind ik dan toch weer niet.

  Lees ook:

  "Vorig jaar telde Gent 1 punt minder en stond het huis in lichterlaaie"

  Ik neem aan dat ze bij KAA Gent niet bepaald vrolijk worden van de nederlaag tegen KV Kortrijk en de 16e plek in het klassement.

   

  Bij de start van het seizoen heeft Gent de aspiraties onuitgesproken gelaten. Maar dit was niet wat ze verhoopt hadden. Gent telt blijkbaar 1 puntje meer dan een jaar geleden, toen het huis in lichterlaaie stond rond deze periode.

   

  De trainer heet nu Vanhaezebrouck en die heeft net iets meer krediet dan de collega's die er een jaar geleden waren. Bovendien heeft Gent de matchen gewonnen die absoluut moesten worden gewonnen. Namelijk Europees, de groepsfase halen van de Conference League heeft zuurstof gegeven.

  En Gent heeft natuurlijk in veel wedstrijden veel beter gevoetbald dan de puntenoogst laat vermoeden. Alleen was dat gisteren niet het geval, voor de rust vond ik Gent gewoon zwak.

   

  Er zijn natuurlijk verzachtende omstandigheden: geen Vadis, Hjulsager en Depoitre en Kums was blijkbaar niet fit.

  Als Gent donderdag de inhaalmatch verliest tegen Anderlecht, staat het na 8 speeldagen op 10 punten van Club. Dan lijkt die 6-1-zege alweer een eeuwigheid geleden

  De nederlaag verdiende Gent gisteren tegen KV Kortrijk zeker niet. Gent maakte in de slotfase toch gelijk, maar die goal werd afgekeurd voor buitenspel. Vanhaezebrouck had het over een grote blunder van de VAR.

   

  Een halve minuut daarvoor had Vanhaezebrouck gezien dat een speler van KV Kortrijk de bal had geraakt en dat er dan een andere fase ontstond. Ik heb me een beetje geïnformeerd en volgens de specialisten is dat toch niet het geval. De goal werd terecht afgekeurd, zo zeggen die specialisten. 

   

  Hoe dan ook: Gent staat nu op 10 punten van Club Brugge. Ze hebben nu donderdag wel een inhaalmatch op het veld van Anderlecht. Maar als je team ook die match verliest, dan sta je na 8 speeldagen al een straat achterop bij Club Brugge. Dan lijkt die 6-1-zege tegen Club alweer een eeuwigheid geleden.

  Peter Vandenbempt

  Lees ook: