"Het WK tijdrijden was een vrijpartij van 48 minuten zonder climax"

  Het WK wielrennen verblijft nog een hele week in ons land, maar op de eerste dag werd het al fel Belgisch getint. Al was het "maar" zilver en brons in de tijdrit. "Ik denk dat Wout van Aert zondag in de wegrit liever 4e wordt dan 2e", zegt Jonas Heyerick, hoofdredacteur van Bahamontes, in een onderonsje met Wim De Coninck in onze podcast De Tribune. 

  Het was een zure uitkomst van een gladiatorenslag van Wout van Aert, het zilver te veel. In de tijdrit geklopt door boeman Filippo Ganna, in hetzelfde een-tweetje als het jaar ervoor in Imola.

  "Een vrijpartij van 48 minuten zonder climax", noemt Jonas Heyerick het in De Tribune, maar wie als allrounder amper 5 seconden moet toegeven op een tijdritspecialist, hoeft zich niks kwalijks te nemen.

   

  "Dat is zo", bevestigt Wim De Coninck, voetbalanalist met een groot wielerhart. "De Belgen wilden met twee op het podium en dat is uitgekomen, maar daar blijft een Italiaanse specialist boven staan. Eén die vorige week dacht te pieken op het EK, maar nu echt van die superpiek kon proeven."

  "In de tijdrit op het EK kon hij niet 100% zijn na zijn recente hoogtestage", valt Jonas Heyerick in. "Je bent pas op je top als je die hoogtestage even laat inwerken."

  "Volgens mij was het ingecalculeerd: geen Europees kampioen in eigen land, maar alles op het WK – zeker ook omdat hij hier een parcours vond dat echt op zijn lijf geschreven was. Alsof de Belgen een parcours voor Ganna hadden uitgetekend."

  Ganna vond hier een parcours dat op zijn lijf geschreven was. Alsof de Belgen een parcours voor hem hadden uitgetekend.

  Jonas Heyerick

  "Met zwaarder parcours krijg je ook andere tenoren"

  Had de organisatie dan chauvinistischer moeten zijn in de parcoursschets? "Voor Wout was het sowieso een voordeel geweest om een of twee nijdige heuveltjes over te gaan. Dat had Ganna ook gebroken", zegt De Coninck.

  "Maar dan krijg je opnieuw andere tenoren. Op de Spelen was het al lastig, want dan was Roglic daar. Een Pogacar kan zo’n tijdrit met een grillig reliëf ook makkelijk verteren."

  Dat verschil van 5 seconden kunnen we misschien ook wijten aan de verschillende voorbereidingen. "Dat hoorde je Tom Dumoulin gisteren in Vive Le Vélo ook zeggen", vertelt Heyerick. "Die had zijn beste tijdrit gereden nadat hij twee weken geen tijdritfiets had gezien."

  Vandaag lijken het minutieus afgestelde machines die op het startpodium verschijnen, maar de vorm van de dag schakel je natuurlijk niet uit.

  Wim De Coninck

  "Ik denk dat Van Aert dat eigenlijk ook kan. Maar een meer gespecialiseerde voorbereiding had dat verschil misschien wel kunnen verwaarlozen."

  "Vandaag lijken het minutieus afgestelde machines die op het startpodium verschijnen, maar de vorm van de dag schakel je natuurlijk niet uit”, gaat De Coninck voort.

  "De olympische tijdrit – waar van Aert ook goud zou pakken - was voor hem de wedstrijd te veel. Wat hij gisteren deed, duidt alleen maar dat hij geweldig in vorm is."

  Wout van Aert en Filippo Ganna

  "Ik denk dat Van Aert zondag liever 4e wordt dan 2e"

  Bij het uittekenen van de wegrit is de organisatie dan wel weer chauvinistisch geweest. Dat vertelde Tomas Van Den Spiegel in zijn recente optreden in onze podcast. Wat kan er dan volgende week zondag in de wegrit?

  "We moeten wel oppassen", vindt Heyerick. "Want voor ons Belgen lijkt het alsof van Aert alleen maar kan winnen. Maar zo gemakkelijk zal het echt niet zijn."

  "Ik heb de cijfers even nagekeken. In zijn 16 internationale kampioenschappen als prof, stond hij 14 keer op het podium. Drie keer goud, 9 keer zilver en 2 keer brons. Van een kampioenschapsrenner gesproken."

  "En als er 3 van die zilveren medailles goud waren geweest, had hij al een fenomenaal palmares opgebouwd. Maar is er altijd wel een die net wat beter sprint of tijdrijdt of een lastig parcours aankan. Dus ik kan me wel voorstellen als hij zegt dat dit het zilver te veel is. Ik denk dat hij zondag liever 4e wordt dan 2e."

  "Want er is ook een verschil met een zilveren medaille op de Spelen en een exemplaar op een WK", voegt Heyerick nog toe. "Yves Lampaert sloeg gisteren de nagel op de kop: volgend jaar is iedereen vergeten wie op het WK zilver won."

  Download de podcast van De Tribune