Dit zijn onze sterren voor het WK tijdrijden voor de profs: Van Aert naast Ganna

  Mis zondag niets van het WK tijdrijden op de Sporza-platformen.

  Ze zijn terug van weggeweest: onze wielerkenners hebben hun glazen bol afgestoft en hebben hun sterren voor het WK tijdrijden uitgedeeld. Vanmiddag ontdekt u op onze platformen - Eén, Radio 1 en sporza.be/app - of ze het bij het rechte eind hadden. 

  ***

  Filippo Ganna (Ita, 25, Ineos Grenadiers)

  Noblesse oblige: de titelverdediger is en blijft de topfavoriet, al is hij zijn aura van onoverwinnelijkheid kwijt. Vorig jaar won hij de tijdritten vrijwel op bestelling, ook op het WK in Imola. Dit jaar glipt een prijs al eens door zijn vingers. 

   

  Zo werd hij slechts 4e op het Italiaans kampioenschap, was Tokio een ontgoocheling met een 5e plaats en was zilver zijn deel op het EK van vorige week in eigen land.

   

  Met zijn 82 kilogram voor 1,93 meter moet de Italiaanse krachtpatser in staat zijn om iedereen weg te blazen op de vlakke Vlaamse wegen, maar is dit de allerbeste versie van Ganna? Over een afstand van meer dan 40 kilometer is zijn tijdritpalmares overigens behoorlijk magertjes.

   

  Het is alleszins een van zijn laatste afspraken op de weg. Na zondag rijdt hij woensdag nog de gemengde ploegentijdrit, maar hij skipt (in principe) de wegrit en Roubaix met oog op het WK op de piste van eind oktober.

   

  Wout van Aert (Bel, 27, Jumbo-Visma)

   

  De wegrit bengelt sinds Tokio als een wortel voor zijn ogen en het Belgische ijzer verstopt ook zelf niet dat hij de jongste weken meer heeft gewerkt op zijn explosief vermogen voor de wegrit dan op deze discipline. Maar misschien is hij net dan het gevaarlijkst?

   

  Zijn vormpeil is alleszins uitmuntend, zo bewees hij veelvuldig in de Ronde van Groot-Brittannië. Daar haalde hij voor de ploegentijdrit nog eens zijn tijdritfiets van stal, maar voor de rest heeft Van Aert sinds Tokio (6e) geen referenties tegen de klok.

   

  Zijn technische bagage kan hij door de weinige bochten niet voluit benutten, maar met zijn pure kracht moet Van Aert zeker een gooi kunnen doen naar de regenboog.

  **

  Stefan Bissegger (Zwi, 23, EF)

   

  De eerste Zwitser is een nieuwkomer op de traditionele favorietenlijst. Stefan Bissegger kan geen adelbrieven van bij de jeugdreeksen voorschotelen, maar heeft dit seizoen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met tijdritwinst in Parijs-Nice en de Benelux Tour. 

   

  De nummer 4 van het EK verkiest voorlopig vooral kortere tijdritten, maar kan met zijn opvallende helm flirten met het podium.

   

  Stefan Küng (Zwi, 27, Groupama-FDJ)

   

  Hij had ook op de eerste rij met drie sterren kunnen plaatsnemen, want Stefan Küng verraste vorige week (misschien ook wel zichzelf een beetje) door in het hol van de leeuw zijn Europese tijdrittitel te verlengen.

   

  Op Europese kampioenschappen blinkt hij uit, op WK's was enkel vorig jaar een uitschieter met een 3e stek. Maar de Zwitserse machtsmens vindt een parcours dat hem als gegoten moet zitten.

   

  Remco Evenepoel (Bel, 21, Deceuninck-Quick Step)

   

  De West-Vlaamse route is dan weer niet uitgetekend op maat van Remco Evenepoel, maar dat was ook in Trentino niet het geval en daar werd hij erg knap 3e. De afstand wordt bovendien vrijwel verdubbeld, wat alleen maar in zijn voordeel spreekt.

   

  Lichtgewicht Evenepoel mist zondag hoogtemeters, maar zijn aerodynamica is niet te evenaren. Voor het Vlaamse kennerspubliek zal de youngster er ongetwijfeld op gebrand zijn om nog eens te bewijzen dat hij helemaal de oude is.

  *

  Edoardo Affini (Ita, 25, Jumbo-Visma)

   

  Ook deze Italiaanse hardrijder heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Edoardo Affini is voorlopig nog iets te groen achter de oren tegenover de gevestigde waarden, maar bij afwezigheid van Primoz Roglic, Tom Dumoulin en toekomstig ploegmakker Rohan Dennis moet hij de tijdriteer van Jumbo-Visma mee hoog houden.

   

  Kasper Asgreen (Den, 26, Deceuninck-Quick Step)

   

  De Spelen en het EK, twee keer 7e, werden niet helemaal wat Kasper Asgreen ervan verwacht had, maar de flyer voelt zich helemaal thuis in Vlaanderen. Net als Wout van Aert lijkt zijn hart iets meer te bonken voor de wegrit van volgende zondag en Parijs-Roubaix van over twee weken, maar hij mag niet uitgevlakt worden als zijn Deense diesel opgewarmd is.

   

  Rémi Cavagna (Fra, 26, Deceuninck-Quick Step)

   

  Ploegmakker Rémi Cavagna is misschien wel het grootste raadsel in de lijst. In zijn beste dagen is hij in staat om zijn fiets aan flarden te trappen, maar op kampioenschappen bezwijkt hij al eens onder de druk. Na Tokio (17e) en het EK (9e) wordt hij minder in de gaten gehouden en net dan kan de TGV van Clermont-Ferrand snoeihard toeslaan.

   

  Tadej Pogacar (Svn, 22, UAE)

   

  Na de Tour en Tokio (brons in de wegrit) ging de riem er even af en die lijkt voorlopig toch wat te spannen. Tadej Pogacar werd pas 12e in de Europese tijdrit, maar enkele dagen later toonde hij al beterschap met een 5e notering in de wegrit. Een raspaardje als Pogacar - net verloofd - heeft niet veel nodig om weer te blinken, maar in Brugge lijkt een top 5 het hoogst haalbare.

   

  Max Walscheid (Dui, 28, Qhubeka-NextHash)

   

  De boomlange Duitser (1,99 meter) is geschoold als sprinter, maar volgde afgelopen winter les bij ploegmakker Victor Campenaerts. Max Walscheid heeft de Belgische tips in zijn hoofd opgeslagen en steekt steeds meer zijn neus aan het venster. 6e in Polen, 5e in de Benelux Tour en 5e op het EK: dan verdien je een ster voor het WK.

  winnaars WK wielrennen 2021
  zondag 19/09 tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge Filippo Ganna (Ita)
  maandag 20/09 tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
  Johan Price Pejtersen (Den)
  maandag 20/09 tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Ellen van Dijk (Ned)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  Alena Ivantsjenko (Rus)
  dinsdag 21/09 tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
  Gustav Wang (Den)
  woensdag 22/09 gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
  Duitsland
  vrijdag 24/09 wegrit junioren mannen Leuven-Leuven Per Strand Hagenes (Noo)
  vrijdag 24/09 wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven Filippo Baroncini (Ita)
  zaterdag 25/09 wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven Zoe Backstedt (GBr)
  zaterdag 25/09 wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven Elisa Balsamo (Ita)
  zondag 26/09 wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven Julian Alaphilippe (Fra)

  Lees ook: