Hoe Club Brugge erin slaagde om de miljardenploeg van PSG te overmeesteren

  Het meesterplan klopte tot in de kleinste details. Club Brugge bedwong gisteren niet alleen de supersterren van PSG, maar overmeesterde ze veelal. Onwaarschijnlijk straf was het. Hoe heeft blauw-zwart dat geflikt? Analist Eddy Snelders zag in Jan Breydel vier cruciale elementen in de aanpak van Philippe Clement.

  “Big Three” collectief opgevangen

  Messi zuchtte, Neymar sakkerde en Mbappé baalde. De vooraf gevreesde MNM-aanval van PSG kon niet toveren in Brugge. Afgezien van een plaatsbal op de lat door Messi en een assist van Mbappé legde Club de gouden drietand van de Parijzenaars perfect lam.

   

  “Een verdienste van het hele collectief”, oordeelt Eddy Snelders. “Ze hebben de slogan van het huis "No Sweat, No Glory" alle eer aangedaan. Club maakte echt het verschil in de duels - iedere speler wou het gevecht met zijn directe tegenstander winnen. Niemand was bang van de grote namen die ze in de ogen keken.”

  De Grote Drie van PSG stonden vaak geïsoleerd voorin.

  Eddy Snelders

  En wanneer iemand zich toch eens gewonnen moest geven, schoot er bijna altijd een ploegmaat te hulp. Snelders: “Club speelde heel gegroepeerd. Daardoor kreeg PSG amper ruimte en leden ze veel balverlies. Ook “De Grote Drie” stonden vaak geïsoleerd voorin.”

  Ook Mbappé stuitte vaak op het collectieve blok van Club.

  Parijse pijnpunten blootgelegd

  16 doelpogingen tegenover 9 stuks. De cijfers bewijzen dat Club Brugge gisterenavond zowaar de meest dreigende ploeg was. PSG mocht van geluk spreken dat de thuisploeg slechts één keer raak schoot.

   

  Snelders merkte hoe blauw-zwart nadrukkelijk de achilleshiel van PSG probeerde aan te vallen. “Club heeft prima gebruik gemaakt van de zwakke punten bij de Fransen. Flankverdedigers Diallo en Hakimi kunnen offensief dreigen, maar zijn verdedigend kwetsbaar. Vooral Noa Lang heeft ze pijn gedaan. Ook de jongens centraal achterin waren eigenlijk niet op niveau.”

  Hakimi schrikt van een acrobatische omhaal van Lang. Het zou niet de enige keer zijn dat de Marokkaan bibberde.

  Speerpunt De Ketelaere

  Zelfs het immer strenge L’Équipe beloonde hem met een 7 op 10. En zowel in de perszaal van Jan Breydel als op Twitter regende het lof van internationale waarnemers. Heel Europa ontdekte gisteren Charles De Ketelaere, die het uitstekend deed diep in de spits bij Club.

   

  Ook Eddy Snelders strooit met lof: “Eigenlijk hoorde Charles in het andere elftal thuis. Hij toonde meer dan de wereldsterren van PSG. Met De Ketelaere had Club een echt speerpunt in zijn elftal, iemand die bijna niet van de bal te zetten was. Dat is cruciaal in zo’n wedstrijd. Charles heeft bewezen dat hij zich ongelofelijk ontwikkelde sinds zijn debuut 2 jaar geleden tegen PSG.”

  Charles De Ketelaere beschikt over geweldig veel technisch vernuft en spelinzicht.

  Eddy Snelders

  Dit keer dwong hij Navas in de eerste helft tot het een geweldige parade, Paredes moest zelfs aan de noodrem hangen om De Ketelaere af te stoppen. En ook na rust bleef de youngster onverzettelijk. 

   

  Snelders: “Hij heeft op het allerhoogste niveau, in moeilijke omstandigheden, zijn kwaliteiten getoond. De Ketelaere beschikt over waanzinnig veel technisch vernuft en spelinzicht.”

  Charles De Ketelaere kreeg lof uit gans Europa voor zijn prestatie tegen PSG.

  Geslaagde gok Clement

  Je moet het maar durven. Philippe Clement verraste door boegbeeld Ruud Vormer prompt op de bank te zetten voor de Champions League-opener tegen PSG. De coach gaf de voorkeur aan het duo Rits - Balanta. “De keuze om Vormer op te offeren en te gaan voor twee verdedigende middenvelders draaide prima uit”, aldus Snelders. “De dubbele buffer hield het gevaar ver weg van Mignolet.”

   

  Evident moet die keuze nochtans niet geweest zijn, weet Snelders. “Want als het mislukt, steek je toch een beetje het vuur aan de lont in de kleedkamer - en je weet nooit hoe lang het draadje is… Voor Ruud, een echte strijder, moet het wel een bittere pil geweest zijn. Maar gezien het resultaat kan je alleen maar akkoord gaan met de keuze van Clement.”

  Het duo Balanta - Rits legde gisteren Messi lam.

  Lees ook: