Dirk Gerlo: "De vraag is waar Goffin op gaat focussen de komende maanden"

  David Goffin viel terug naar de 30e plaats op de ATP-ranking, hij won dit seizoen geen enkele grandslammatch.

  David Goffin maakte vorige week bekend dat hij een punt zet achter een teleurstellend seizoen vol blessureleed en wisselvallige prestaties. Tenniscommentator Dirk Gerlo zegt dat Goffin voor zichzelf enkele vragen zal moeten beantwoorden. "Intrinstiek heeft Goffin de kwaliteiten voor de top 15, top 20, maar hij zal de goesting moeten terugvinden om enorm hard te werken."

  2021 was een serieuze sukkelstraat voor de beste Belgische tennisser. Hij kampte met enkel- en knieblessures, speelde Wimbledon niet en overleefde in de 3 andere grandslamtoernooien de eerste ronde niet. Op de ranking viel hij terug naar de 30e plaats.

   

  Waar eindigt dit? Gerlo laat er zijn licht over schijnen in De Tribune: "Dat zal volledig van David Goffin zelf afhangen. Hij trouwt dit weekend, daarom gaat hij ook niet mee met de Daviscup. Al is hij ook geblesseerd en aan het revalideren."

   

  "Hij heeft natuurlijk een aantal jaren op de top van zijn kunnen gespeeld om in die top 10 van de wereld te geraken. Hij heeft een paar fantastische seizoenen gehad met die Masters-finale in Londen, meteen gevolgd door de Daviscup-finale waarin hij België tot in een vijfde wedstrijd brengt tegen Frankrijk in Rijsel."

   

  "Ik wil zeker niets afdoen aan de puur tennistieke kwaliteiten van Goffin, maar er zijn ook een aantal andere zaken in zijn leven bijgekomen, zoals zijn familie en vriendenkring... Het is niet met alle focus op het tennis."

   

  "Ik herinner me dit jaar de dag voor Roland Garros begon. Ik ging kijken naar de training van Rafael Nadal. Ik zag Nadal 's ochtends trainen, toen ik 's middags naar een andere baan ging kijken, stond Nadal daar weer te trainen. Met een onwaarschijnlijke intensiteit. Nadal is ondertussen bijna 5 jaar ouder dan Goffin."

   

  "Ik zag diezelfde dag ook Goffin trainen tegen Auger-Aliassime. Ik dacht dat die mannen gewoon aan het opwarmen waren, maar dat was de training. De intensiteit was er al minder, de goesting is er niet altijd."

  "Wil Goffin weer alles op het tennis zetten, zeker nu hij ook gaat trouwen?"

  Wat moet Goffin nu de komende maanden doen? Gerlo: "Hij moet enkele vragen zelf beanwoorden: "Waar ben ik nog tevreden mee? Wil ik gewoon een paar jaar meedraaien in de top 50 van de wereld?" Wil hij nog meedraaien in de top 15, dan zal hij serieus moeten bijschakelen. En dan zal hij weer alles op het tennis moeten zetten."

  "De vraag is of hij dat gaat kunnen, als hij nu getrouwd is. Ik moet wel zeggen dat nummer 2 Daniiel Medvedev de voorbije jaren ook een paar mentale problemen had. Hij is getrouwd en tot rust gekomen en hij zegt dat hij door zijn huwelijk een veel betere tennisser is geworden, met ook veel meer focus."

  "We hebben dat eerder ook gezien bij Gaël Monfils. Die is getrouwd met  Elina Svitolina. Hij zei dat hij een beetje een losbol was geworden, dat alles wat rond het tennis hing hem niet meer interesseerde, het was nog wel de fun, maar minder de inspanning."

  "De vraag is waar Goffin op gaat focussen de komende maanden. Als hij de focus terugvindt... Puur intrinsiek heeft hij de kwaliteiten om mee te draaien in de top 15, top 20. Top 10 is misschien al te hoog gegrepen met de nieuwe namen. Hij zal dan wel de goesting moeten terugvinden om enorm hard te werken."

  Intrinsiek heeft Goffin de kwaliteiten om mee te draaien met de top 15, de top 20, maar dan zal hij weer de goesting moeten terugvinden om enorm hard te werken. 

  Dirk Gerlo