CO2-meters verplicht in kleedkamers sportclubs: "Zijn hier niet gelukkig mee"

  Vanaf 1 september zijn CO2-meters verplicht in alle kleedkamers van sportclubs in Vlaanderen. Er geldt wel nog een overgangsperiode en er zal pas vanaf 1 november effectief gecontroleerd worden. Voetbal Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie betreuren de maatregel. "Jammer dat clubs nu weer op kosten gejaagd worden", klinkt het.

  Op 1 september werden er een heel deel nieuwe coronamaatregelen van kracht. En ook voor sportclubs in Vlaanderen is er het een en ander veranderd. Het goede nieuws is dat de mondmaskerplicht zo goed als verdwijnt, behalve als het lokale bestuur daar anders over beslist.

   

  Maar de regels rond CO2-meters zijn wel streng. Die moeten aanwezig zijn in sportruimtes en kleedkamers. En dat gaat volgens de sportfederaties te ver. "Het was al verplicht in de cafetaria, net als in alle horecagelegenheden. Daar hadden we geen probleem mee", vertelt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen. "Maar nu moeten ze ook in alle kleedkamers hangen en daar hebben we wel een aantal vragen bij."

   

  "Er zijn veel praktische bezwaren, zo zijn er in heel wat kleedkamers niet eens stopcontacten. Zo'n meter kost ook veel geld en iedereen kan die gewoon meenemen. Bovendien vinden wij het vreemd dat het in klaslokalen enkel geadviseerd wordt en het in de sportclub verplicht is."

   

  "We zijn ontgoocheld in de overheid. Dit zal de clubs veel geld kosten na wat al een moeilijke periode geweest is. En wie weet hoelang ze effectief gebruikt zullen moeten worden? We gaan proberen om dit nog terug te draaien. Het is niet te verantwoorden. Dit zal clubs enkele duizenden euro's kosten."

  Het is niet te verantwoorden. Dit kan de clubs duizenden euro's kosten.

  De regels gelden niet alleen voor voetbalclubs, ook alle andere sportclubs vallen onder de nieuwe regels. "We zijn er niet echt gelukkig mee", zegt Robin Ramakers van het VSF. "We zouden dat toch graag nog eens op de onderhandelingstafel willen brengen want voor veel clubs is het niet haalbaar."


  "Er is een schaarste aan meters op de markt, dat is dus al niet evident. Bij gemeentelijke zalen moet er voor de aankoop een hele procedure gevolgd worden, en soms is het praktisch niet haalbaar. Denk maar aan een squashcourt. Daar moet een meter hangen, maar elke vierkante centimeter maakt deel uit van het speelveld."


  Kan dit nog teruggedraaid worden? "Daar heb ik het raden naar. We zouden van die verplichting af willen. Zet het om in een aanbeveling. Het kan wel degelijk nut hebben, maar clubs zo op kosten jagen, dat is een brug te ver.  Het voelt een beetje als een straf aan."