Europese beloftekampioenen Colpaert en Vyvey: "Voor Spelen zullen we moeten strijden"

  Roeiers Marlon Colpaert en Tibo Vyvey hebben onlangs hun Europese titel verlengd bij de beloften in de lichte dubbeltwee. Hun derde medaille al in deze categorie, want eerder dit jaar haalden ze ook al brons op het WK voor beloften. Het duo droomt van de Olympische Spelen. Maar als er een Belgische boot naar Parijs mag, zal het wellicht een strijd met zijn drieën worden voor twee plaatsen. "Concurrentie die het team alleen maar sterker zal maken", aldus Vyvey.

  "We hebben onze tweede Europese titel bij de beloften met groot overwicht behaald, vertelt Tibo Vyvey aan Sporza. "We startten als topfavorieten, de druk was best groot, maar na ongeveer 1.000 meter was het al duidelijk dat we het zouden halen."


  De  lichte dubbeltwee is het type boot waarmee Tim Brys en Niels Van Zandweghe op de voorbije Olympische Spelen vijfde werden. Brys haakt af bij de lichtgewichten, maar Niels van Zandweghe wil wel nog door tot Parijs. 

  "Dat ligt natuurlijk gevoelig", aldus Jeroen Neus, de coach van Colpaert en Vyvey. "Niels wil graag ook opnieuw zijn kans gaan."

   

  "Ik vind dat ze best zo snel mogelijk de knoop doorhakken. Ofwel hou je een duo dat goed draait en dat ook omzet in resultaten samen. Ofwel gooi je het open."

  "Concurrentie maakt ons sterker"

  "Het kan natuurlijk spannend worden", zegt Colpaert. "Maar aan de andere kant is het ook jammer dat een duo dat zo goed draait uit mekaar wordt getrokken."

   

  Tibo Vyvey vindt de concurrentie ook een goeie zaak.  "Ik denk dat die concurrentie net onze sterkte kan worden", zegt hij. "Nu gaan we er alle drie voluit voor gaan en zo zal het team zo sterk mogelijk zijn om naar Parijs te gaan."

  "We weten dat we nog stappen moeten zetten"

  Colpaert en Vyvey studeren allebei kinesitherapie.  "We hebben – met een finale op de wereldbekerwedstrijd in Luzern en ook nog brons op het WK voor de beloften – een geweldig jaar achter de rug. In de coronalockdown hebben we veel extra kunnen trainen en daar plukken we nu de vruchten van."

   

  "Dat het zo goed draait tussen ons komt onder meer doordat we zo complementair zijn", zegt Marlon Colpaert. "We hebben dezelfde mindset en onze lichaamsbouw is heel gelijkaardig."

   

  "Dat is inderdaad een groot voordeel voor de afstellingen in de boot", zegt coach Neus. "Tibo en Marlon schelen maar 7 millimeter in lichaamslengte. Zo krijg je ze veel gemakkelijker samen tot één geheel."

  Onze complementariteit is onze sterkte. We hebben dezelfde mindset en dezelfde lichaamsbouw.

  Marlon Colpaert

  Vyvey en Colpaert haalden dit jaar ook al de A-finale in de wereldbekermanche in Luzern. "Maar we weten dat we nog stappen moeten zetten om mee te doen voor de medailles op het hoogste niveau."

   

  "Vooral fysiek kunnen we nog groeien", zegt Vyvey. "De VO2 max en de uithouding moeten nog beter. Dan kan alleen maar door veel kilometers te roeien."