Djokovic grijpt ernaast: "Teleurgesteld, maar ook opgelucht én dankbaar"

Novak Djokovic won op 1 match na de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.

Geen 21e grandslamtitel én de Grand Slam voor Novak Djokovic, wel de eerste grandslamtrofee voor Daniil Medvedev. Na zijn sensationele zege in New York veronschuldigde de 25-jarige Rus zich bij het publiek en zijn tegenstander. Djokovic (34) zat met gemengde gevoelens: "Ik ben ook blij dat dit voorbij is, want het waren mentaal zware weken."

Begin dit jaar won nummer 1 Djokovic nog de finale in Melbourne in 3 sets van nummer 2 Medvedev, afgelopen nacht was het omgekeerd (6-4, 6-4, 6-4). Geen Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open in 1 jaar dus voor de Serviër, hij  was duidelijk niet in zijn gewone doen en struikelde over de laatste horde.

 

Een indrukwekkend sterke Medvedev moest voor het eerst speechen op een grandslamevent: "Ik wil beginnen met het aanbieden van mijn excuses. Sorry voor jullie als publiek en voor Novak, want we weten allemaal waar hij voor ging."

 

Medvedev richtte zich tot zijn opponent: "Het is waanzinnig wat jij dit jaar hebt bereikt, net als in je hele loopbaan. Ik heb dit nog nooit gezegd tegen iemand, maar voor mij ben je de beste tennisser in de geschiedenis."

Waar Djokovic het in het verleden in de grote wedstrijden qua populariteit vaak moest afleggen tegen zijn rivalen Rafael Nadal en Roger Federer, was in de finale van de US Open het publiek op zijn hand. "Jullie waren iets meer voor Djokovic en dat is volkomen begrijpelijk. Maar jullie hebben me deze weken weer zoveel energie gegeven", zei Medvedev, die ook leerde van zijn verloren US Open-finale van 2019 tegen Rafael Nadal.

De winnaar sloot zijn praatje af met een kwinkslag. Hij wendde zich tot zijn vrouw Daria, met wie hij zondag precies 3 jaar getrouwd is. "Last but not least wil ik nog stilstaan bij onze huwelijksverjaardag."

 

"Tijdens het toernooi kon ik niet nadenken over een cadeau. En toen ik in de finale kwam, dacht ik: "Als ik verlies, dan moet ik snel een cadeautje vinden of ik moet deze wedstrijd winnen." Gelukkig heb ik dat gedaan. Ik hou van je, Daria."

 

Medvedev verdiende met zijn titel 2,5 miljoen dollar, omgerekend 2,12 miljoen euro. Hij is de eerste Russische grandslamkampioen bij de mannen sinds 2005, toen Marat Safin de Australian Open won. In New York volgt hij de Oostenrijker Dominic Thiem op de erelijst op.

Sorry voor het publiek en voor Novak, want we weten allemaal waar hij voor ging.

Daniil Medvedev

Djokovic: "Teleurgesteld, maar ook opgelucht én dankbaar"

Een duidelijk gespannen Djokovic was zichzelf niet in de finale en erkende dat hij opluchting had gevoeld na het laatste punt en zijn mislukte missie. "Ik was blij dat het voorbij was, omdat de aanloop naar dit toernooi zwaar was. Alles waar ik mentaal en emotioneel mee te maken heb gehad gedurende de afgelopen weken, was gewoon veel."

 

"Ik had veel te verwerken en ik was opgelucht dat de run eindelijk klaar is", zei de 34-jarige Djokovic na zijn nederlaag. "Tegelijkertijd voelde ik verdriet, teleurstelling en ook dankbaarheid voor de steun en het speciale moment dat voor mij was gecreëerd op de baan."

 

Tijdens de prijzenceremonie sprak de zichtbaar emotionele Djokovic zijn dank uit aan het Amerikaanse publiek, dat duidelijk voor hem was. "Deze nederlaag is moeilijk om te verwerken, gezien alles wat er op het spel stond."

 

"Maar aan de andere kant heb ik iets gevoeld wat ik nog nooit in mijn leven heb gevoeld hier in New York. Het publiek maakte het heel speciaal en heeft mij aangenaam verrast. Ik voelde me heel erg bijzonder en de toeschouwers raakten mijn hart, eerlijk gezegd. Dit soort momenten koester ik", aldus Djokovic.

 

De nummer een van de wereld kwam in de finale geen moment echt lekker in de wedstrijd. "Ik heb deze weken meer uren op de baan doorgebracht dan Daniil, dat zeker. Maar het was emotioneel ook een veeleisende periode voor me de afgelopen vijf, zes maanden, met de grandslamtoernooien, de Olympische Spelen en de twee toernooien thuis in Belgrado", verklaarde de drievoudige US Open-kampioen.

 

"Alle emoties die ik heb doorgemaakt, kwamen hier samen en helaas heb ik de laatste stap niet kunnen zetten. Maar als je het grotere plaatje bekijkt, dan moet ik heel tevreden zijn met dit jaar: drie grandslamtitels en een finale."

 

"In tennis slaan we de pagina's gauw weer om en ik heb geleerd om terug te komen na dit soort pijnlijke nederlagen. Ik hou nog altijd van de sport en voel me goed op de baan. Zolang de motivatie er is nog is, blijf ik ervoor gaan."

Ik heb iets gevoeld wat ik nog nooit heb gevoeld in New York. Het publiek maakte het heel speciaal en heeft mij aangenaam verrast. De toeschouwers raakten mijn hart.

Novak Djokovic