"Hoe het is om Lewis Hamilton te zijn? Minder leuk dan mensen denken"

  Lewis Hamilton heeft het dit seizoen knap lastig met Max Verstappen, maar de Brit blijft met zijn 7 wereldtitels wel op eenzame hoogte op de huidige grid. Sporza-journalist Sammy Neyrinck kon de wereldster voor de GP in Zandvoort strikken voor een interview.

  Sammy Neyrinck bracht vegan chocolade mee naar Zandvoort om Lewis Hamilton te paaien. "Hoe is het om Lewis Hamilton te zijn?", vroeg hij. “Niet zo leuk als iedereen denkt, zou ik zeggen”, lachte de Brit. “Neen, het valt best mee. Het leukste deel aan Hamilton zijn is dat ik mag racen met deze wagens. Je wordt voortdurend uitgedaagd als F1-rijder."

   

  "Maar ik trek me wel enorm aan wat er in de wereld gebeurt. En ik mis ook de tijd van vroeger. Toen ik nog in de Formule 3 reed. Dat was waarschijnlijk de mooiste tijd.”

   

  Er is tegenwoordig veel aandacht voor het mentale aspect van topsport. "Je kan van buitenaf nooit weten hoeveel druk iemand ervaart. Ik weet ook niet hoe het is om mijn melkboer te zijn, bijvoorbeeld. Je kan je dat proberen voor te stellen, maar dat blijven aannames. Ik race al zo lang en ik weet dat F1 nog altijd onderschat wordt als sport. Dat is gewoon zo."

   

  "Mentaal is het nu minder zwaar omdat ik al veel ervaring heb. Nu maak ik me meer druk over andere dingen in de wereld. Maar het blijft als rijder natuurlijk ook wel stresserend want heel veel mensen steunen op je. Je wilt het altijd goed doen, maar je kan zoveel fouten maken. En daarnaast moet je proberen er zelf ook nog plezier in te vinden."

   

  "Ik krijg ook vaak de vraag hoelang ik nog doorga. Dat hangt ervan af of ik nog hongerig blijf. Nu is dat nog zo, maar we zullen zien. Ik heb ook zin in wat er hierna komt."

  Ik mis de tijd van vroeger, toen ik nog in de Formule 3 reed. Dat was misschien wel de mooiste tijd.

  "Ik wil in mijn leven een positieve impact hebben op mensen en op mijn omgeving"

  Hamilton leeft volgens het principe "no pain, no gain". "Je moet risico's nemen in het leven om vooruit te gaan", vertelt hij. "Jezelf een kans geven, zeggen wat je denkt, opkomen voor wat je gelooft, dat zijn ook risico's. Als je jezelf niet uitdaagt, wat is het leven dan?"

   

  "Gisteren was ik nog in de oceaan aan het zwemmen. Dat is ook een risico want je kan verdrinken of een haai tegenkomen. Met mijn muziek neem ik ook risico's. Ik probeer altijd net iets verder te lopen of net wat meer gewicht te tillen. Op het circuit neem je ook risico's want je wilt altijd een seconde sneller gaan. Gewoon rondrijden, dat kan iedereen."

   

  "Ik wil in mijn leven een positieve impact hebben en verandering brengen. Denk maar aan de natuurrampen die we nu veel te vaak zien, daar hebben we allemaal schuld aan. We moeten ons daarvan bewust zijn. Ik besef dat die boodschap in onze sport moeilijk is, maar ik zet stappen. Niemand is perfect, maar ons team is CO2-neutraal en ikzelf ook. Ik plant bijvoorbeeld veel bomen. Als we nog een planeet willen voor onze kinderen en kleinkinderen, dan zal iedereen zijn deel moeten doen."

   

  "Ook binnen de sport wil ik iets teweegbrengen. Hoe kan het dat ik de enige zwarte rijder ben? Hopelijk zal de Formule 1 over 10  jaar veel diverser zijn. Dan kunnen meer mensen zich ook vereenzelvigen met de sport. Nu zien mijn neefjes bijvoorbeeld maar een iemand die eruitziet zoals zij. Dat geldt ook voor vrouwen of mensen van een andere socio-economische achtergrond."

   

  "Ik hoop dat dat een deel van mijn nalatenschap wordt. Mijn inspanningen om dingen te veranderen. Een 8e wereldtitel zou natuurlijk  fantastisch zijn, maar ik wil ook op andere manieren respect verdienen."

   Hopelijk zal de Formule 1 over 10  jaar veel diverser zijn. Dan kunnen meer mensen zich ook vereenzelvigen met de sport.

  Bekijk de reportage met Lewis Hamilton uit Sportweekend

  Bekijk het volledige interview van Sammy Neyrinck met Lewis Hamilton