Belgian Arrows dubbelen straks op WK darts: "Belgen hebben heel hoge status"

  Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts zijn de beste darters van ons land.

  Vanavond komen Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts voor het eerst in actie op de World Cup of Darts in Kiel, Duitsland. Dartsexpert Erik Clarys wikt en weegt de kansen van ons Belgische duo: "Ze zijn ongeslagen in het dubbelspel, hun statistieken zijn veelbelovend."

  Op de World Cup of Darts, het WK voor landenteams, wordt elk land
  vertegenwoordigd door een team van 2 spelers. En ook al zijn darters doorgaans het hele jaar door individueel aan het werk, toch zakken ze graag af naar dit WK. 

   

  Erik Clarys: “Net zoals in elke sport wordt het WK heel hoog ingeschat. Het is een eer om te kunnen spelen en te winnen voor je land."

   

  In de eerste ronde spelen de darters meteen een dubbelwedstrijd. Daarin spelen ze 2 tegen 2 en gooit ieder om de beurt voor zijn team.  De puntentelling loopt volgens het normale patroon: van 501 naar 0 en eindigen op de dubbel.

   

  “Het is wel aanpassen om als team te spelen", weet Clarys. "Je moet je medespeler goed kennen. Sommigen spelen graag naar dubbel 16 als finish, anderen liever naar dubbel 20. Dan moet je rekenen dat je niet naar je eigen goede dubbel gooit, maar naar die van je kameraad.”

   

  "Dat maakt het rekenen nog iets ingewikkelder, al zijn de toplanden uiteraard goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn sowieso goed op alle dubbels. Als je iemand als Gerwyn Price op tops afzet, dan is het 9 kansen op 10 bingo. Maar de mindere landen hebben het lastiger."

  Je moet je medespeler goed kennen. Sommigen spelen graag naar dubbel 16 als finish, anderen liever naar dubbel 20

  "Het grote nadeel van het dubbelspel is dat je langer moet wachten voor je aan de beurt bent. Darts is vooral een ritme vinden. Als je met 4 speelt, is de wachttijd veel langer voor het weer aan jou is. Daarom zie je dat het niveau niet altijd even hoog is als bij een enkelpartij.”

   

  “Maar stel dat je zelf een mindere periode hebt en je kameraad gooit sterk, dan kan hij je mee naar boven trekken. Ik zag donderdag dat het zo heel goed zit bij Nederland (Van Gerwen en Van Duijvenbode) en bij Wales (Clayton en Price). Zij steken erbovenuit."

   

  Vanaf de tweede ronde tot en met de finale wordt het dubbelspel wel afgewisseld met wedstrijden in het enkelspel. 

  Als je met 4 speelt, is de wachttijd veel langer voor het weer aan jou is. Daarom zie je dat het niveau niet altijd even hoog is als bij een enkelpartij

   

  Belgian Arrows hebben de statistieken mee

  Vanavond komen de Belgian Arrows voor het eerst in actie. Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts treffen met Griekenland een tegenstander die hen weinig problemen mag opleveren.

   

  “Op papier is dat een relatief eenvoudige opgave. In de volgende ronde komen ze uit tegen Oostenrijk met o.a. Suljovic. Dan wordt het al moeilijker.”

   

  “Maar de Belgen hebben momenteel een heel hoge status. Kim Huybrechts zei me pas nog dat ze ongeslagen zijn in het dubbelspel. Stel dat ze vanavond winnen, zijn ze zelfs alleen recordhouder. Huybrechts heeft ook altijd minstens de kwartfinale gehaald in landentoernooien. De statistieken zien er goed uit.”

   

  “Hun vormpeil is altijd constant. Het dartsseizoen ligt nooit stil door de bomvolle kalender. Je kan je focus niet laten zakken, want dan kost het 3 maanden tijd voor je weer in vorm bent. Het niveau van toppers fluctueert daarom bijna nooit.”