Nationale competities kanten zich "krachtig en unaniem" tegen tweejaarlijks WK

  De Rode Duivels ondertussen al 3 jaar geleden in actie tijdens het WK in Rusland.

  Een WK voetbal om de twee jaar? Het idee ondervindt meer en meer tegenkanting, de wereldvoetbalbond FIFA bergt het plan niet zomaar op.

  De European Leagues kanten zich tegen het idee van de Wereldvoetbalbond FIFA om van het WK in de toekomst een tweejaarlijks toernooi te maken. De belangenvereniging van tal van nationale voetbalcompetities in Europa kwam vandaag in Zwitserland samen om een standpunt in te nemen.

   

  "Hierbij hebben de Leagues zich krachtig en unaniem gekant tegen elk voorstel om het WK om de twee jaar te organiseren", klinkt het in een mededeling. 

   

  "Nieuwe competities, vernieuwde competities of uitgebreide competities voor club- en landenvoetbal op continentaal en/of mondiaal niveau zijn geen oplossingen voor de huidige problemen van onze sport met een overvolle kalender."

   

  De Belgische Pro League is een van de leden van de European Leagues, maar maakte geen deel uit van de Raad van Bestuur vandaag.

  Dit is geen oplossing voor onze sport met een overvolle kalender.

  European Leagues

  WK in 2026, EK in 2027, WK in 2028

  De FIFA houdt voet bij stuk. Arsène Wenger, hoofd voetbalontwikkeling bij de FIFA, gaf tijdens een persconferentie meer uitleg.

   

  "Wat we voorstellen is een reorganisatie van de toernooien van de verschillende confederaties", zegt de voormalige topcoach.

   

  Volgens het voorstel zouden de wijzigingen aan de kalender ingaan na het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, waaraan voor het eerst 48 landen deelnemen. In 2028 zou dan opnieuw een WK worden gespeeld. Tussendoor, in 2027, is er ook een Europees kampioenschap.