Jean-Marie Pfaff verliest zijn mentor Urbain Braems: "Dankzij hem haalde ik de top"

  Urbain Braems en Jean-Marie Pfaff, pasja's in Turkije.

  De wegen van de overleden Urbain Braems en Jean-Marie Pfaff hebben elkaar de voorbije decennia meermaals gekruist. Pfaff bewaart alleen maar goeie herinneringen aan zijn voormalige oefenmeester. "Ik ben die mens heel dankbaar."

  Jean-Marie Pfaff leerde Urbain Braems kennen bij Beveren, waarmee ze in 1978 samen de beker wonnen. "Zijn visie op voetbal was fenomenaal, zeker zijn voorbereidingen op wedstrijden", zegt de ex-doelman in De Wereld Vandaag.

   

  "Hoe hij de zaken op training tactisch kon uitleggen... Nu moeten de spelers de trainer maken en kopen ze maar om succes te behalen. Maar toen kon een trainer een ploeg maken. Braems was een trainer die ons principes bijbracht, die ons dingen aanleerde."

   

  Braems droeg hard werken hoog in het vaandel, iets wat Pfaff - in tegenstelling tot sommige ploegmaats - wel kon appreciëren. "Ik ben overal geweest voor extra trainingen: in Zottegem, in De Panne... En zijn vrouwke maakte dan eten voor ons."

   

  "Ik herinner me ook nog een training op het strand van Sint-Anneke. Amai! Hebben wij toen afgezien! Hij stond toen met zijn chrono in de hand te roepen: "Allez, je kunt nog beter. Komaan!" En wij geloofden op den duur zelf dat we geen limieten hadden."

  Hij organiseerde extra trainingen in Zottegem, De Panne,... En zijn vrouwke maakte dan eten voor ons.

  Jean-Marie Pfaff

  "Hij heeft mij veel beter gemaakt"

  Toen Jean-Marie Pfaff eind jaren 80 bij Trabzonspor belandde, deed hij een goed woordje om zijn oude coach naar Turkije te halen. "Ik zei tegen het bestuur: jullie zullen mij nog op jullie knieën bedanken omdat jullie zo'n trainer gehad hebben."

   

  "Je kunt je niet voorstellen hoeveel plezier wij gemaakt hebben in Turkije. Zaten we daar samen in een restaurant en begonnen er plots Turken voor ons te dansen. Dat soort zaken."

   

  "Braems en ik konden het heel goed met elkaar vinden, maar het was geen makkelijke coach. Er was soms ambras met hem, vooral door zijn strenge eisen. Als je niet wou meedoen, dan viel je af. Dat was zijn regel."

   

  "Ik heb van veel trainers heel wat geleerd, maar deze mens heeft mij gebracht waar ik moest zijn. Hij heeft mij veel beter gemaakt."

   

  "Ik heb wel veel afgezien, heb er veel voor moeten laten. Maar hij zei dat ik dat allemaal moest doen om een grote te worden. En hij was trots dat ik het uiteindelijk zover geschopt hebt, net zoals ik trots was dat ik zo'n trainer gehad heb. Ik kan alleen maar dankbaar zijn."

  Op bezoek bij Braems en Pfaff in Turkije