Ploegleider over Van Aert: "Dit past in het plan, op WK zal hij in topvorm zijn"

  Van Aert glunderde op het podium.

  Wout van Aert heeft in aanloop naar het WK in Leuven andermaal een nummertje opgevoerd. Hij verwees Julian Alaphilippe, de huidige regenboogtrui, naar plaats twee op een aankomst bergop. Merijn Zeeman, ploegleider bij Jumbo-Visma, is blij met de huidige vorm van zijn poulain. "Hij had deze inspanning nog nodig."

  "Het was een muur, een heel uitdagende aankomst. Het is ongekend dat Wout dit ook kan. Dat stemt me heel tevreden", reageert Zeeman bij Sporza. "Ik denk dat Alaphilippe eigenlijk de beste van de wereld is op zo'n aankomst, denk maar aan de Waalse Pijl en een aantal keer in de Tour." 

   

  "Maar goed, hij kreeg Wout er niet af. Op het steilste stuk kon Wout zich nog een keer vermannen. Hij haalde nog iets uit zijn kleinste teen. En dan wint Wout die sprint. Heel knap."

   

  Na de finish was Van Aert helemaal leeg. "Dat was toch een mooi beeld. Ook Alaphilippe kon amper nog iets zeggen. Wat een prachtige sport is het toch."

   

  Van Aert heeft ook de leiderstrui weer te pakken, maar de Tour of Britain winnen, is geen doel op zich. "Het belangrijkste is het WK. We hadden de eerste vier ritten aangestipt om nog eens diep te gaan. Hij had deze inspanning nodig om nog een stap te zetten in zijn conditie."

   

  "Nu gaat hij niets meer forceren. Als de ploeg de koers kan controleren, zal hij de zege niet laten liggen, maar dit is niet ons doel. Dat zijn het WK en Parijs-Roubaix."

  "Wout zit goed in zijn vel en hij geniet"

  Van Aert lijkt zijn WK-vorm te pakken te hebben, maar is dat niet te vroeg? "Neen. Hij heeft een lange trainingsperiode gehad en heeft goed gewerkt op hoogte. De coaches begeleiden dat goed. Deze wedstrijd past in het plan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij op WK op zijn best zal zijn."

   

  De topfavoriet voor het WK lijkt nu wel bekend. "Wout zit heel goed in zijn vel, hij heeft veel zelfvertrouwen en geniet. Hij is de topfavoriet, maar hij kan goed om met die rol. Dat is knap."

  Natuurlijk vinden wij het als ploeg heel mooi dat Wout de enige kopman is bij de Belgen.

  Jumbo-Visma is ook enorm blij met de Belgische tactiek. "Wij vinden het heel mooi dat hij de enige kopman is natuurlijk. Het zou een droom zijn voor ons team als hij wereldkampioen wordt. Wij doen als ploeg ons deel door hem zo goed mogelijk voor te bereiden."

   

  "We hebben een goed contact met jullie bondscoach. Ik heb veel vertrouwen in Sven Vanthourenhout. België heeft een heel sterke selectie en ze zullen een goed plan maken. Dat zal ook nodig zijn want veel landen zullen hun koers volledig afstemmen op België en op Wout."

   

  "Voorlopig denk ik dat alle Belgen zich schikken naar de teamtactiek. Het zijn allemaal goeie kerels en zo'n wereldtitel pak je toch als prijs voor je hele land."

  rittenschema

          winnaar leider
  rit 1 05/09 Penzance - Bodmin 181 km Van Aert Van Aert
  rit 2 06/09 Sherford - Exeter 184 km Carpenter Carpenter
  rit 3 07/09 Camarthenshire - Camarthenshire (ploegentijdrit) 27,5 km Ineos Hayter
  rit 4 08/09 Aberaeron - Great Orme 210 km Van Aert Van Aert
  rit 5 09/09 South Cheshire - Warrington 152 km Hayter Hayter
  rit 6 10/09 Carlisle - Gateshead 193 km Van Aert Hayter
  rit 7 11/09 Hawick - Edinburgh 195 km Lampaert Hayter
  rit 8 12/09 Stonehaven - Aberdeen 173 km Van Aert Van Aert