Aerts en Nys trainen bij 30 graden: "Meer druk zonder Wout en Mathieu"

  Sven Nys legt in de bossen van Lichtaart aan Toon Aerts en co uit wat ze moeten doen.

  Bang voor een zwart gat na de drukke koerszomer? Geen paniek: het veldritseizoen gaat komend weekend van start. Toon Aerts, kopman van de Baloise Trek Lions, en ploegmanager Sven Nys blikken terug op hun voorbereiding en lonken vooruit op de vroege seizoensstart zonder de grote 3.

  Vorig weekend reed Toon Aerts nog zijn laatste wegcriterium, volgend weekend mag hij opnieuw zijn crossershartje ophalen in het nieuwe veldritseizoen. Zaterdag staat de Rapencross in Lokeren al op het programma.

   

  We zochten Aerts en zijn ploegmakkers, plus teambaas Sven Nys, gisteren op in de bossen van Lichtaart. Daar werkten de crossers zich uit de naad bij een zomers temperatuurtje van een kleine 30 graden.

   

  “De spanning begint deze week de kop op te steken", vertelt Toon Aerts. "We kijken constant naar de weersvoorspellingen, we moeten het materiaal nog op punt zetten en er speelt toch een onzekerheidsfactor in je hoofd.” 

   

  “Je weet hoe goed je zelf bent, maar je hebt geen idee hoe ver de anderen al staan. In de cross rijden we ook rond met wattagemeters en wordt alles keurig bijgehouden, maar een echte wedstrijd is nog steeds andere koek." 

  Je weet hoe goed je zelf bent, maar je hebt geen idee hoe ver de anderen al staan

  Toon Aerts

  Voor Toon Aerts en co lijkt het zaterdag wel een eerste schooldag. Gelukkig kan zijn ploeg Baloise - Trek Lions rekenen op de ervaring van teammanager Sven Nys. "Zo’n eerste wedstrijd hoeft heus geen profetie voor het seizoen te zijn", relativeert Nys.

   

  "Net zoals in mijn tijd is de eerste wedstrijd een snuffelrondje dat soms  ferm kan tegenvallen. De ene renner kan zich nu eenmaal sneller aanpassen aan de ondergrond en het tempo dan de andere renner."

  De ervaren kannibaal van Baal staat zijn renners met raad en daad bij.

  "We hebben een uitstekende voorbereiding achter de rug"

  Toch kijkt Sven Nys positief terug op de voorbereiding  van zijn ploeg en blikt hij ambitieus vooruit op de start van het seizoen: “We hebben respect voor de tegenstander en willen niet te hoog van de toren blazen, maar we zijn er klaar voor."

   

  "Onze ploeg is van veel pech en blessures gespaard gebleven deze zomer. Ik voel dat de honger om er weer in te vliegen leeft.”

   

  "We hebben de lat vorig jaar heel hoog gelegd en gaan trachten om ook dit jaar weer een succesvol jaar af te ronden. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen hebben we nieuwe, Pim Ronhaar bijvoorbeeld, en vertrouwde elementen om mee te spelen."

  De stapjes vooruit worden elk jaar kleiner en kleiner, maar ik ben weer klaar om te knallen

  Toon Aerts

  Ook kopman Toon Aerts beaamt dat hij een goede voorbereiding achter de rug heeft: “De zomer liep van een leien dakje. Ik ben klaar om er vanaf de eerste pedaaltrap weer in te vliegen."

   

  “De stapjes vooruit worden elk jaar wel kleiner en kleiner, maar ook deze zomer hebben we weer wat nieuwe dingen uitgeprobeerd. Dat maakt het voor mij - als 28-jarige crosser - ook een pak interessanter.”

  Het leven is voor de rap(p)en?

  De start van het veldritseizoen is vroeg, het EK en het WK op de weg moeten nog gereden worden. Hierdoor blijft voorlopig heel wat schoon volk - lees: Van Aert, Van der Poel en Pidcock - liever wat langer op het asfalt plakken. 

   

  “Enerzijds is het een voordeel dat ze er nog niet meteen zijn, anderzijds is het meteen van moeten voor de andere jongens”, vertelt Sven Nys. “Zonder de grote 3 leggen de renners zichzelf de druk op dat het nu of nooit is. Als ze die stress niet hebben, zie je ze soms boven zichzelf uitstijgen.”

   

  “Van Aert, Van der Poel en Pidcock komen nu eenmaal van een andere planeet. Maar het zijn en blijven mensen die ook te verslaan zijn. Zo heeft Toon Aerts ook al de driekleur kunnen bemachtigen en wint hij nog steeds heel wat eindklassementen.”

  De grote 3 blijven mensen van vlees en bloed die ook te verslaan zijn

  Sven Nys

  Aerts kiest dan ook resoluut voor de cross en tekent vanaf dag 1 present in het veld: “Ik wil van het begin tot het einde van het seizoen top zijn. Dat is meeestal mijn grote sterkte." 

   

  "Dit jaar wil ik mijn palmares dan ook opvullen en rapen wat er te rapen valt, ook al is dat een cross zonder de grote 3.”

   

  Begint Toon Aerts deze zaterdag (11 september) al meteen met de Rapencross?

  Bekijk de reportage uit Het Journaal:

  Nys: "Zo snel mogelijk proberen wedstrijden te winnen, zal ontspanning geven aan de jongens"

  Aerts: "Vanaf begin oktober moet alles tiptop zijn tot en met februari"