Ga naar de inhoud

Italiaanse vrouwen maken beulswerk van Filippo Ganna af op EK mixed relay

Filippo Ganna sleurt op kop van het Italiaanse drietal.

Gastland Italië heeft de Europese titel in de gemengde ploegentijdrit veroverd. Het verschil werd gemaakt door de Italiaanse mannen met een imponerende Filippo Ganna. Duitsland en Nederland pakten zilver en brons.

Met amper acht deelnemende landen, België stuurde geen ploeg en Slovenië met Tadej Pogacar en zijn vriendin zegde in laatste instantie af, kon de gemengde ploegentijdrit op niet al te veel belangstelling rekenen.

 

Maar Nederland, Italië en Duitsland hadden wel hun zinnen gezet op de Europese titel. Nederland, met Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema en Demi Vollering, Amy Pieters en Floortje Mackaij deed meteen een gooi naar het podium.

 

Zij zetten de beste tijd neer in de eerste golf van vier landen. Italië kwam in de laatste golf aan de beurt en het gastland kon rekenen op tempobeul Filippo Ganna.

 

Onder impuls van een indrukwekkende wereldkampioen tijdrijden doken de Italiaanse mannen bijna een halve minuut onder de tussentijd van de Nederlandse mannen.  Het was aan de Italiaanse vrouwen om daarna de klus af te werken en dat lukte.

 

Nederland moest uiteindelijk tevreden zijn met brons, want titelverdediger Duitsland snoepte het Nederlandse zestal nog het zilver af.

"Ideaal is het niet voor individuele tijdrit, maar ik vond dit belangrijk"

Filippo Ganna straalde met de gouden medaille. "Ik vond het heel belangrijk om hier deel te nemen", zei hij. "We zijn een goede groep, een ploeg die overeenkomt en we wilden graag in eigen land die titel. Dat is ons gelukt. Hier ben ik heel trots op. "

 

Naast Ganna werkten ook Alessandro De Marchi, Matteo Sobrero, Elena Cecchini, Elisa Longo Borghini en Marta Cavalli de tijdrit af, maar de meeste aandacht ging natuurlijk naar de wereldkampioen tegen de klok. 


"Met de pisteploeg rijd je vaker samen, maar dit is eerder uitzonderlijk en dan is het heel fijn om een trui te pakken."

 

Morgen moet Ganna weer vol aan de bak in de individuele tijdrit. "De vorm is momenteel goed, hopelijk recupereer ik goed, maar ideaal is het natuurlijk niet om zo twee zware inspanningen op korte tijd te doen."

 

"Ik heb de voorbije weken goed getraind, het is zaak om nu goed te herstellen, de focus te houden en morgen nog een keer voluit te gaan. Neen, ik heb nog nooit twee tijdritten zo kort na elkaar afgewerkt, maar op training heb ik dat wel al gedaan. We zullen zien."

José en Renaat zijn diep onder de indruk van Ganna: "Als je er nu voorbij rijdt, dan maak je jezelf kapot"

uitslag
1. Italië in 51'59"
2. Duitsland op 21"
3. Nederland 26"
4. Frankrijk 1'28"
5. Oostenrijk 3'24"
6. Rusland 3'34"
7. Oekraïne 3'35"
8. Polen 3'52"

programma EK wielrennen in Trento
woensdag 8/9 tijdrit junioren vrouwen Alena Ivantsjenko (Rus) verslag
woensdag 8/9 tijdrit junioren mannen Alec Segaert verslag
woensdag 8/9 tijdrit mixed relay Italië verslag
donderdag 9/9 tijdrit beloften vrouwen Vittoria Guazzini (Ita) verslag
donderdag 9/9 tijdrit elite vrouwen Marlen Reusser (Zwi) verslag
donderdag 9/9 tijdrit beloften mannen Johan Price-Pejtersen (Den) verslag
donderdag 9/9 tijdrit elite mannen Stefan Küng (Zwi) verslag
vrijdag 10/9 wegrit junioren mannen Romain Gregoire (Fra) verslag
vrijdag 10/9 wegrit junioren vrouwen Linda Riedmann (Dui) verslag
vrijdag 10/9 wegrit beloften vrouwen Silvia Zanardi (Ita) verslag
zaterdag 11/9 wegrit beloften mannen Thibau Nys verslag
zaterdag 11/9 wegrit elite vrouwen Ellen van Dijk (Ned) verslag
zondag 12/9 wegrit elite mannen Sonny Colbrelli (Ita) verslag