Ga naar de inhoud

red dragons op ek volleybal

groep A
02/09 België - Servië 1-3
03/09 België - Portugal 2-3
04/09 België - Griekenland 3-0
06/09 Polen - België 3-0
07/09 Oekraïne - België 3-1
stand in groep A
    W-V sets ptn
1. Polen 5-0 15-4 14
2. Servië 4-1 14-7 12
3. Oekraïne 3-2 9-11 7
4. Portugal 2-3 10-12 6
5. België 1-4 7-12 4
6. Griekenland 0-5 6-15 2

België is uitgeschakeld, enkel de top 4 in de 4 poules stootte door naar de 1/8e finales.

Jonge talenten maken indruk bij Red Dragons: "Talentdetectie is de sleutel"

 ma 6 september 2021 13:49
De Red Dragons op het EK volleybal (Liam McCluskey sloot pas deze week aan).

Wie het volleybal slechts sporadisch volgt, maar nu naar de Red Dragons op het EK kijkt, kijkt misschien op van enkele nieuwe namen in de ploeg. De ploeg heeft (noodgedwongen) een versnelde verjongingskuur ondergaan. Marc Willems stelt de youngsters voor en kadert hun traject.

Wout D'Heer

Lennert Van Elsen

Martin Perin

Mathijs Desmet

Liam McCluskey

Verjongen omdat het moet en omdat het nodig is

Door omstandigheden, onder meer het afhaken van middenmannen Simon Van de Voorde en Pieter Verhees bij de nationale ploeg, moest bondscoach Fernando Munoz noodgedwongen jongeren oproepen voor dit EK.  

 

Zo grijpen onder meer Wout D'Heer en Lennert Van Elsen voluit hun kans op die positie. Voor een aantal andere talenten (Ferre Reggers, Simon Plaskie, Seppe Rotty, Seppe Van Hoyweghen, Kobe Brems, …) is het nog even wachten.

 

Op hun positie staat momenteel een meer ervaren speler.  Een aantal van die jongeren speelde de voorbije weken een WK met een jeugdselectie of traint met het oog op internationale toernooien de komende weken of maanden.

 

Zo is er vanaf 23 september ook nog een WK voor junioren in Italië en Bulgarije, waar België in de groepsfase Iran, Argentinië en Marokko treft. Daar zullen normaal gezien D’Heer, Perin, Van Elsen en McCluskey ook aanwezig zijn. Hun sportzomer duurt dus nog wat langer.

Doorgedreven talentdetectie is de sleutel

Het geheim achter deze (en nog andere) jonge talenten is een doorgedreven talentdetectie. Elk volleybalspelend kind krijgt van de federatie een uitnodiging om vanaf hun 11e levensjaar een fysieke en motorische testbatterij te ondergaan. 


Talentscouts gaan naar de betere jeugdtornooien, nationale coaches leiden wekelijkse regiotrainingen en zo worden jongeren geselecteerd voor de nationale selecties.


De meesten van hen gaan naar de topsportschool, maar niet allemaal. 
Wel traint de hele groep het hele jaar door en neemt deel aan internationale toernooien, met mooie resultaten. Zo veroverde België al medailles op EK’s.

Marc Willems