Frans Claes opent de langste mountainbikeroute van Vlaanderen: 136km en bijna 2000hm

  80% van de route gaat off-road. Een uitdaging.

  Zondag mocht het allereerste mountainbikepelotonnetje de marathonroute Frans Claes ontdekken. Het uitdagende traject van maar liefst 136 kilometer en bijna 2000 hoogtemeters werd door marathonrijder Frans Claes samengesteld en gidst u door het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud en het Hageland. 

  “De route is voor mij alvast een passend antwoord op de mountainbikeboom die de coronapandemie als side-effect met zich meebracht.", vertelt Frans Claes. 

   

  "Hier en daar bracht dit conflicten met zich mee tussen de verschillende groepen weggebruikers. Ik zie deze marathonroute dan ook als een eerste oplossing van het probleem en een inspiratiebron om ook in de rest van Vlaanderen het mountainbikenetwerk gevoelig te verbeteren en uit te breiden."

   

  "Deze route komt dan ook op het ideale tijdstip en is hopelijk een voorbode voor nog meer soortgelijke routes en plaatsen waar mountainbikers terecht kunnen.”

   

  De Leuvense topmountainbiker die hoge ogen gooit op internationale races, is bijgevolg  zeer vereerd: "In het begin had ik mijn twijfels dat  de mountainbikeroute mijn naam moest dragen, maar nu ben ik er toch heel trots op.”

  Download hier de Frans Claes Marathonroute

  Sport Vlaanderen: "Gedreven en ervaren mountainbiker een plaats geven in de natuur"

  De Marathonroute Frans Claes is een permanente mountainbikeroute onder
  de vlag van Sport Vlaanderen met de steun van Agentschap voor Natuur en Bos en alle betrokken steden en gemeenten.

   

  Sport Vlaanderen: “De ontwikkeling van de eerste mountainbikeroute dateert
  van 1995, 25 jaar later telt Vlaanderen meer dan 7.000 km aan routes. De  laatste jaren neemt de vraag naar meer technische en uitdagendere routes toe, daarom proberen we met de ontwikkeling van de marathonroutes de gedreven en ervaren mountainbiker ook een plaats te geven in de natuur.”

   

  Zoek een mountainbikeroute bij jou in de buurt: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/mountainbikeroutes/

   

  Frans Claes steekt met zijn route die van het Nationaal Park Hoge Kempen voorbij, eentje van 80km lang. Ook een absolute aanrader: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/route-detail/?route=4572209

  Frans Claes-route: er zijn verschillende startplaatsen waar u vlot kan parkeren

  Frans Claes-route: de Zounk in Holsbeek is kort, maar pittig. Geraakt u boven?