Ook Lefevre en Habsch gesaboteerd: "Iemand had het op de Belgische delegatie gemunt"

  Roger Habsch (r) kreeg ook met sabotage te maken.

  De gesaboteerde rolstoel van sprinter Peter Genyn zorgde voor een schokgolf in de sportwereld. Een boycot van de lafste soort. Wat blijkt nu: Genyn was niet de enige Belg die ten prooi viel aan de onbekende saboteur. "Ook de rolstoelen van Joyce Lefevre en Roger Habsch werden beschadigd", vertelde Sporza-reporter Geert Heremans in De Ochtend op Radio 1.

  Twee uur voor de finale op de 100 meter trof Peter Genyn zijn rolstoel compleet vernield aan. Met man en macht gingen de Belgische mechaniekers aan de slag om Genyn toch nog aan de start te krijgen. Met succes, want onze landgenoot pakte toch nog goud en gaf de saboteur lik op stuk.

  Nu blijkt dat Genyn niet de enige Belgische atleet was die met sabotage af te rekenen kreeg. Ook Joyce Lefevre en Roger Habsch troffen een kapotte stoel aan. Al lijkt de sabotage van Lefevre een misverstand te zijn doordat de dader de driewielers van beide atleten niet uit elkaar wist te houden.

   "Bij rolstoelsprintster Lefevre waren de 3 banden platgestoken, terwijl ook de stoel van Habsch zwaar beschadigd werd", legde Geert Heremans uit.

   "Het lijkt erop dat iemand het niet alleen op Peter Genyn had gemunt, maar op de volledige Belgische delegatie."

  "Het rare is namelijk dat geen enkel ander land met hetzelfde probleem werd geconfronteerd. Het blijft een zeer uniek en bizar verhaal. En ik vraag me af of we wel ooit te weten zullen komen wie hier achter zat", besloot Heremans.

  Habsch: "Er gebeurden bizarre dingen in Tokio, ook bij mij"

  Niet alleen Genyn kreeg dus af te rekenen met sabotage, ook Roger Habsch, de Belg die brons pakte in dezelfde race, maakte het mee: "Er gebeurden bizarre zaken in het paralympische dorp."

  "Ik heb er een lekke band gehad, met een lek helemaal van links tot rechts. Dat is opzettelijk gedaan. En eergisteren was de as van mijn stoel ook geraakt. Daar is mee geknoeid. Daar ben ik zeker van."

  "Het is onbegrijpelijk. Het is de eerste keer dat me dat overkomt. Het is triest dat ik hier over moet praten na een race op de Paralympische Spelen. Maar het is nu eenmaal zo. Blijkbaar heeft niet iedereen dezelfde waarden en normen. We beoefenen nochtans allemaal dezelfde sport."