Piotr Van Montagu, boogschutter zonder armen: "Niks is onmogelijk"

  Dankzij een op maat gemaakt harnas kan Piotr Van Montagu toch boogschieten.

  Piotr Van Montagu was ongetwijfeld een van de opmerkelijkste Belgische deelnemers aan de Olympische Spelen. De boogschutter zonder armen begon pas 3 jaar geleden met de sport en richt zijn vizier na Tokio al meteen op Parijs 2024. "Het was indrukwekkend", zegt hij over zijn eerste Spelen.

  De 32-jarige Piotr Van Montagu heeft zich in geen tijd opgewerkt naar de top in het boogschieten. "Ik ben pas in 2018 begonnen met competitie in België. Mijn eerste internationale competitie deed ik in 2019. De Olympische Spelen waren eigenlijk pas mijn 3e internationale toernooi. Het was indrukwekkend", vertelt hij aan Sporza.

  Amper 3 jaar had Van Montagu dus nodig om de Spelen te halen. "Ik heb snel een goed niveau gehaald", klinkt het. "Nu wil ik aan de details werken met het oog op Parijs. Niks is onmogelijk wanneer je hard werkt."

  Van Montagu speelde in het verleden rolstoelvoetbal. "Eerst in de streek van Charleroi, daarna in het noorden van Frankrijk. Ik heb toch zo'n 13 jaar op hoog niveau gespeeld. Ik was zelfs al eens in Tokio, voor het eerste WK rolstoelvoetbal. Maar na 13 jaar had ik het een beetje gezien."

  In België schiet ik in de categorie zonder handicap, voor de uitdaging. Ik ben trots dat ik me met hen kan meten.

  Piotr Van Montagu

  Enter boogschieten: "Boogschieten heeft me altijd aangesproken, van jongs af. Ik vond een boogschietclub in de buurt, maar dan moesten er nog de nodige aanpassingen gebeuren."

  Want boogschieten zonder armen, dat is niet evident. "Ik had het voorbeeld van de Amerikaan Matt Stutzman. Ik heb veel video's van hem bekeken. Hij heeft wel nog armstompen, ik niet. We moesten dus een manier vinden om de boog te bevestigen. Een prothesemaker heeft dan een borstharnas gemaakt voor mij."

  Dat de strijd ongelijk is zonder armen, wil Van Montagu niet gezegd hebben. "Een tegenstander is een tegenstander, ongeacht de handicap. In België schiet ik in de categorie zonder handicap, voor de uitdaging. Er zijn wel goeie schutters in ons land. Ik ben trots dat ik me met hen kan meten."