Trial-icoon Kenny Belaey neemt afscheid: "Geld verdiend in sport waar geen bal te rapen viel"

  Een icoon van zijn sport zwaait uit. Kenny Belaey verschijnt zaterdag voor de allerlaatste keer aan de start van het WK trialbike. In het Spaanse Vic gaat de trialbiker op zoek naar zijn 15e medaille uit 18 kampioenschappen. Daarna is het definitief gedaan met wedstrijden, maar nog lang niet met zijn engagement voor de sport.

  Kenny Belaey leefde naar eigen zeggen anderhalf jaar met een bang hartje toe naar dit WK. "Moet ik dat nog wel doen?", vroeg hij zichzelf vaak af. "Maar toen keek ik naar mijn palmares. 14 keer op 17 deelnames haalde ik het podium. Stel dat het nu niet lukt, wat verandert dat? Ik wil tonen dat ik het kan en ik wil mijn sportieve loopbaan ook mooi afsluiten.”

   

  "Wanneer dit WK geslaagd is? Als ik door de halve finales spartel. We zijn met 12 kanshebbers voor 6 finaleplaatsen. Ik ben met mijn 38 de oudste van het hele pakket.  Vergelijk het met Sven Nys die zijn laatste jaar tegen Van Aert en Van der Poel moet opboksen. Maar net dat motiveert me. Ik heb het nodig om het onmogelijke gevoel te hebben dat het niet gaat lukken en het dan toch klaar te spelen.”

   

  "Ik had me trouwens voorgenomen om te stoppen op de dag dat ik geen

  podium meer haalde. Dat gebeurde in 2018, maar toen was ik niet voorbereid. Op die manier mocht het ook niet eindigen. Ik heb er nu alles aan gedaan, ik ben er klaar voor. Ongeacht het resultaat ga ik gewoon genieten van mijn laatste wedstrijd. Dat genieten was er in 2018 niet bij.”

   

  De Vlaamse ondernemer in Kenny Belaey

  Kenny Belaey is buiten de wedstrijden ook heel actief op extrasportief vlak. Zo geeft hij oa. NBA-shows en doet hij vaak speciale projecten voor bijvoorbeeld Red Bull.

   

  “Ik ben de meest succesvolle als het gaat om het commerciële. Collega’s die alleen wedstrijden reden hebben nooit sponsors gehad. Die hebben

  niets opgebouwd. Laat ons zeggen dat ik vindingrijk ben om geld te verdienen

  in een sport waar geen bal mee te verdien valt."

   

  "Qua titels ben ik diegene met de meeste podiumplaatsen op het WK. Van de wereldbekers maakte ik mijn doel niet. Ik was altijd met andere projecten en shows bezig. Sponsoren haken af zonder dat laatste."

   

  "Toch gaat mijn hart naar de wedstrijden. Maar de Vlaamse ondernemer in mij zegt dat de creatieve projecten belangrijker zijn. Daar verdien je je boterham mee. De projecten blijf ik sowieso verder zetten."

   

  "Met de wedstrijden had ik een haat-liefde verhouding. Vaak zaten ze in de weg van mijn projecten, maar die wereldtitels gaven mij wel legitimiteit. Met het geld dat ik met projecten verdiende, probeerde ik ook de sport een dienst te bewijzen. De eerste livestreams werden door mij betaald. En zo was de cirkel rond."

  Collega’s die alleen wedstrijden reden hebben nooit sponsors gehad. Die hebben niets opgebouwd. Laat ons zeggen dat ik vindingrijk ben om geld te verdienen in een sport waar geen bal mee te verdienen valt

  Dat trial nooit een grote sport werd in België frustreert Belaey naar eigen zeggen niet. “Daarvoor ontbreekt het landschap en de cultuur. We hebben nu eindelijk werk gemaakt van een clubwerking. Dan zie je dat er wel wat beweegt, maar het is wel altijd de familie Belaey. Mijn broer geeft bijvoorbeeld les in trial. Ik had daar geen tijd voor."

   

  "Ik moest niet alleen mijn carrière opbouwen, maar ook mijn sport. Ik zie me er wereldwijd in de toekomst wel een rol in spelen. Daarvoor heb ik contacten met de UCI. In de VS heb ik al een groot evenement opgestart. En België? Dat moet maar kopiëren."

   

  "Trial is hier niet zo toegankelijk als het wielrennen. Je moet je al verplaatsen om trial te beoefenen op een parcours dat ervoor gebouwd is. Vergelijk het met snowboarden. Wij hebben jammer genoeg geen bergen."

   

  "In Catalonië moeten ze nieuwe leerlingen weigeren. Ze hebben er in de omgeving van Barcelona wél het ideale landschap. Ik dacht altijd dat de technische en fysieke drempel om in te stappen te hoog zou zijn, maar dat is niet zo. De jeugd wil niets liever dan technische sporten zoals skateboarden beoefenen."