Ga naar de inhoud

Primoz Roglic lijkt zegezeker: "Ik ben blij dat het hooggebergte voorbij is"

Primoz Roglic blinkt in zijn rode trui.

Primoz Roglic is opnieuw een dag dichter bij eindwinst in de Vuelta. In de laatste lastige bergrit kwam de Sloveen niet in de problemen. Hij liep na de koninginnenrit zelfs zes seconden uit op eerste achtervolger Enric Mas. "We moeten nu scherp blijven", zei hij weinig verrassend na afloop van de 18e rit.

Leider Roglic: "Er komen nog moeilijke etappes aan"

Daags nadat Roglic zijn concurrenten een uppercut had uitgedeeld bovenop Lagos de Covadonga, kraakte de 31-jarige Sloveen vandaag niet. Hij finishte als tweede, op veertien seconden van ritwinnaar Miguel Angel Lopez, en met kleine voorsprong op concurrenten Mas en Bernal. 

 

Toch is de kopman van Jumbo-Visma blij dat hij het zwaarste in deze Vuelta achter de rug heeft. "Vandaag voelde echt als een koninginnenetappe. Het was erg zwaar. Zeker na de inspanningen van gisteren."

 

"Ik had het niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik op de slotklim nog iets over had. We hebben de etappe ook niet moeten controleren met Bahrain en Movistar die het tempo bepaalden. Hun tempo lag hoog, waardoor de aanvallen die we verwacht hadden uitbleven." 

 

Roglic heeft in de stand 2'30" voorsprong en meer op zijn achtervolgers, maar de eindzege is volgens hem nog niet binnen. "Ik ben blij dat we klaar zijn met het echte hooggebergte. We voelen allemaal de inspanningen van de afgelopen twee dagen en de weken daarvoor.

 

"Er komen nog moeilijke etappes aan. Zeker die van zaterdag (een erg heuvelachtige dag van 202 kilometer met aankomst op een beklimming van tweede categorie, red.). We moeten scherp blijven."

Ik had het niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik op de slotklim nog iets over had.

Primoz Roglic

Ritwinnaar Miguel Angel Lopez: "Nu zijn we gerust"

Met winst in de koninginnenetappe van de Ronde van Spanje heeft de Colombiaan Miguel Angel Lopez zijn Spaanse team Movistar donderdag toch nog een hoogtepunt bezorgd in een verder vrij anoniem seizoen. "Ik wil al lang weer winnen in de Vuelta", zei de renner zelf.

 

"We wisten op voorhand dat het mooi zou zijn om een rit als vandaag te winnen. Ik zat al vier jaar zonder zege in de Vuelta, en dus wou ik hier al lange tijd nog eens winnen. Dat het dan lukt in de koninginnenrit, maakt het alleen maar mooier."

 

"We zijn nog maar met vijf renners, maar veel dank aan mijn resterende ploegmaats voor hun prima werk. Het is mooi om hen terug te betalen met de ritzege. Dit betekent veel voor de ploeg. Alleen wie hier zit, binnenin de ploeg, weet hoe hard we iedere dag weer afzien."

 

"Movistar bezet plaatsen 2 en 3 in het klassement met Mas en Lopez, op respectievelijk 2'30" en 2'53" van leider Roglic, en met een ruime voorsprong op de eerste achtervolgers. "Vandaag zorgden we voor een mooie show. We wisten dat dit een belangrijke dag zou worden voor het klassement, die we zouden moeten gebruiken. Nu zijn we gerust voor de komende dagen", aldus Lopez nog.

Deze zege betekent veel voor de ploeg.

Miguel Angel Lopez
Vuelta a España
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
26/08Barcelona - Barcelona
tijdrit
14,8 km
Team dsm-firmenich
Lorenzo Milesi
2
27/08Mataró - Barcelona
Semi Bergetappe
172 km
Andreas Kron
Andrea Piccolo
3
28/08Súria - Arinsal
Bergetappe
158,5 km
Remco Evenepoel
Remco Evenepoel
4
29/08Andorra la Vella - Tarragona
Vlak
184,6 km
Kaden Groves
Remco Evenepoel
5
30/08Morella - Borriana
Semi Bergetappe
186,2 km
Kaden Groves
Remco Evenepoel
6
31/08La Vall d'Uixó - Pico del Buitre
Semi Bergetappe
179,4 km
Sepp Kuss
Lenny Martinez
7
01/09Utiel - Oliva
Vlak
200,8 km
Geoffrey Soupe
Lenny Martinez
8
02/09Dénia - Xorret de Catí
Bergetappe
165 km
Primož Roglic
Sepp Kuss
9
03/09Cartagena - Alto Caravaca de la Cruz
Bergetappe
184,5 km
Lennard Kämna
Sepp Kuss
rustdag 04/09
10
05/09Valladolid - Valladolid
tijdrit
25,8 km
Filippo Ganna
Sepp Kuss
11
06/09Lerma - La Laguna Negra de Vinuesa
Semi Bergetappe
158,2 km
Jesús Herrada
Sepp Kuss
12
07/09Ólvega - Zaragoza
Vlak
149,1 km
Sebastián Molano
Sepp Kuss
13
08/09Formigal - Col du Tourmalet
Bergetappe
134,7 km
Jonas Vingegaard
Sepp Kuss
14
09/09Sauveterre-de-Béarn - Puerto de Belagua
Bergetappe
156,2 km
Remco Evenepoel
Sepp Kuss
15
10/09Pamplona - Lekunberri
Semi Bergetappe
158,3 km
Rui Costa
Sepp Kuss
rustdag 11/09
16
12/09Liencres - Bejes
Semi Bergetappe
119 km
Jonas Vingegaard
Sepp Kuss
17
13/09Ribadesella - Altu de l'Angliru
Bergetappe
124,4 km
Primož Roglic
Sepp Kuss
18
14/09Pola de Allande - Puerto de La Cruz de Linares
Bergetappe
176,5 km
Remco Evenepoel
Sepp Kuss
19
15/09La Bañeza - Íscar
Vlak
177,1 km
Alberto Dainese
Sepp Kuss
20
16/09Manzanares el Real - Guadarrama
Semi Bergetappe
207,8 km
Wout Poels
Sepp Kuss
21
17/09Madrid - Madrid
Vlak
100,3 km
Kaden Groves
Sepp Kuss