Primoz Roglic lijkt zegezeker: "Ik ben blij dat het hooggebergte voorbij is"

  Primoz Roglic blinkt in zijn rode trui.

  Primoz Roglic is opnieuw een dag dichter bij eindwinst in de Vuelta. In de laatste lastige bergrit kwam de Sloveen niet in de problemen. Hij liep na de koninginnenrit zelfs zes seconden uit op eerste achtervolger Enric Mas. "We moeten nu scherp blijven", zei hij weinig verrassend na afloop van de 18e rit.

  Leider Roglic: "Er komen nog moeilijke etappes aan"

  Daags nadat Roglic zijn concurrenten een uppercut had uitgedeeld bovenop Lagos de Covadonga, kraakte de 31-jarige Sloveen vandaag niet. Hij finishte als tweede, op veertien seconden van ritwinnaar Miguel Angel Lopez, en met kleine voorsprong op concurrenten Mas en Bernal. 

   

  Toch is de kopman van Jumbo-Visma blij dat hij het zwaarste in deze Vuelta achter de rug heeft. "Vandaag voelde echt als een koninginnenetappe. Het was erg zwaar. Zeker na de inspanningen van gisteren."

   

  "Ik had het niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik op de slotklim nog iets over had. We hebben de etappe ook niet moeten controleren met Bahrain en Movistar die het tempo bepaalden. Hun tempo lag hoog, waardoor de aanvallen die we verwacht hadden uitbleven." 

   

  Roglic heeft in de stand 2'30" voorsprong en meer op zijn achtervolgers, maar de eindzege is volgens hem nog niet binnen. "Ik ben blij dat we klaar zijn met het echte hooggebergte. We voelen allemaal de inspanningen van de afgelopen twee dagen en de weken daarvoor.

   

  "Er komen nog moeilijke etappes aan. Zeker die van zaterdag (een erg heuvelachtige dag van 202 kilometer met aankomst op een beklimming van tweede categorie, red.). We moeten scherp blijven."

  Ik had het niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik op de slotklim nog iets over had.

  Primoz Roglic

  Ritwinnaar Miguel Angel Lopez: "Nu zijn we gerust"

  Met winst in de koninginnenetappe van de Ronde van Spanje heeft de Colombiaan Miguel Angel Lopez zijn Spaanse team Movistar donderdag toch nog een hoogtepunt bezorgd in een verder vrij anoniem seizoen. "Ik wil al lang weer winnen in de Vuelta", zei de renner zelf.

   

  "We wisten op voorhand dat het mooi zou zijn om een rit als vandaag te winnen. Ik zat al vier jaar zonder zege in de Vuelta, en dus wou ik hier al lange tijd nog eens winnen. Dat het dan lukt in de koninginnenrit, maakt het alleen maar mooier."

   

  "We zijn nog maar met vijf renners, maar veel dank aan mijn resterende ploegmaats voor hun prima werk. Het is mooi om hen terug te betalen met de ritzege. Dit betekent veel voor de ploeg. Alleen wie hier zit, binnenin de ploeg, weet hoe hard we iedere dag weer afzien."

   

  "Movistar bezet plaatsen 2 en 3 in het klassement met Mas en Lopez, op respectievelijk 2'30" en 2'53" van leider Roglic, en met een ruime voorsprong op de eerste achtervolgers. "Vandaag zorgden we voor een mooie show. We wisten dat dit een belangrijke dag zou worden voor het klassement, die we zouden moeten gebruiken. Nu zijn we gerust voor de komende dagen", aldus Lopez nog.

  Deze zege betekent veel voor de ploeg.

  Miguel Angel Lopez

  Lees ook:

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1ploegentijdritUtrecht - Utrecht23,3 kmTJVGesink
  2wegwedstrijd's-Hertogenbosch - Utrecht175,1 kmBennettTeunissen
  3wegwedstrijdBreda - Breda193,2 kmBennettAffini
  4wegwedstrijdsemi bergetappeVitoria-Gasteiz - Laguardia152,5 kmRoglicRoglic
  5wegwedstrijdsemi bergetappeIrún - Bilbao187,2 kmSolerMolard
  6wegwedstrijdbergetappeBilbao - Pico Jano181,2 kmVineEvenepoel
  7wegwedstrijdsemi bergetappeCamargo - Cistierna190 kmHerradaEvenepoel
  8wegwedstrijdbergetappePola de Laviana - Colláu Fancuaya153,4 kmVineEvenepoel
  9wegwedstrijdbergetappeVillaviciosa - Les Praeres171,4 kmMeintjesEvenepoel
  10individuele tijdritElche - Alicante30,9 kmEvenepoelEvenepoel
  11wegwedstrijdAlhama de Murcia - Cabo de Gata191,2 kmGrovesEvenepoel
  12wegwedstrijdsemi bergetappeSalobreña - Peñas Blancas192,7 kmCarapazEvenepoel
  13wegwedstrijdRonda - Montilla168,4 kmPedersenEvenepoel
  14wegwedstrijdbergetappeMontoro - Sierra de la Pandera160,3 kmCarapazEvenepoel
  15wegwedstrijdbergetappeMartos - Sierra Nevada152,6 kmArensmanEvenepoel
  16wegwedstrijdSanlúcar de Barrameda - Tomares189,4 kmPedersenEvenepoel
  17wegwedstrijdsemi bergetappeAracena - Monasterio de Tentudía162,3 kmUránEvenepoel
  18wegwedstrijdbergetappeTrujillo - Alto de Piornal192 kmEvenepoelEvenepoel
  19wegwedstrijdbergetappeTalavera de la Reina - Talavera de la Reina138,3 kmPedersenEvenepoel
  20wegwedstrijdbergetappeMoralzarzal - Puerto de Navacerrada181 kmCarapazEvenepoel
  21wegwedstrijdLas Rozas de Madrid - Madrid96,7 kmMolanoEvenepoel