Politiek boven respect: atleet weigert gezamenlijke podiumfoto op Paralympische Spelen

  Van warme felicitaties was geen sprake. Op de Paralympische Spelen weigerde de Oekraïner Ihor Tsvietov om samen met zijn Russische collega's te poseren voor de traditionele podiumfoto. De 100 meter-sprinter nam ostentatief afstand. De zoveelste keer dat de politieke spanningen tussen beide landen doorsijpelen naar de sport.

  Als het nodig was geweest, zou hij wellicht zelfs náást het podium zijn gaan staan.

   

  Ihor Tsvietov deed er alles aan om niet met concullega's Dmitry Safronov en Artjom Kalasjan op dezelfde podiumfoto te prijken. Terwijl andere atleten op zo'n moment elkaar amicaal omhelzen, nam de Oekraïner afstand van de andere medaillewinnaars op de 100 meter.

   

  Niet toevallig waren dat twee Russen.

  De politieke spanning tussen beide landen is al jarenlang te snijden door een conflict over het Krim.

   

  Sinds februari 2014 valt dat schiereiland onder Russisch gezag na een omstreden referendum. Maar volgens het merendeel van de VN-lidstaten (waaronder Oekraïne) is het nog steeds Oekraïens grondgebied - zij oordelen dat het om een illegale annexatie ging.

   

  Het dispuut sijpelt ook door naar de sportwereld. En Tsvietov zou naar verluidt de mosterd voor zijn opvallende actie gehaald hebben bij een moment enkele weken eerder tijdens de Olympische Spelen.

   

  Toen poseerde de Oekraïense Yaroslava Mahuchikh na haar bronzen medaille in het hoogspringen breed glimlachend naast de Russische winnares Maria Lasitskene.

   

  De foto (zie hieronder) zorgde voor een storm aan kritiek in haar thuisland. Mahuchikh werd in Oekraïne beschuldigd van verraad en zwaar beschimpt op sociale media. Door haar functie als sergeant in het leger moest ze haar actie ook verantwoorden in een crisisvergadering.

  De foto van Yaroslava Mahuchikh die voor heel wat commotie zorgde in haar thuisland.

  Niet eerste relletje

  De twee voorbeelden waren lang niet de eerste relletjes tussen beide landen deze sportzomer.

   

  Nog voor de start van het EK voetbal zat het er al bovenarms op. De truitjes van Oekraïne veroorzaakten toen woede bij Rusland. Op de shirts waren namelijk de contouren van de landsgrenzen te zien... inclusief de politiek gevoelige Krim. Rusland zag in het design van het shirt dan ook een politieke provocatie. 

  Het veelbesproken shirt van Oekraïne voor het EK voetbal

  Ook tijdens de Olympische Spelen waren er, naast de commotie rond de hoogspring-foto, enkele incidenten.


  Zo kondigde een speaker tijdens de plechtigheid van het synchroonzwemmen een Oekraïense medaillewinnares per ongeluk aan als een lid van het Russisch Olympisch Comité. En tijdens de openingsceremonie stopte een Russische televisiestation prompt met de uitzending toen de Oekraïners het stadion binnenwandelden.