Vandenbempt over Europese avond: "Een ontluisterende prestatie van Anderlecht"

  Vandenbempt zag een Europese blamage voor Anderlecht en opstekers voor Gent en Antwerp.

  Na een boeiende Europese avond is het Belgische rapport 2 op 3. AA Gent en Antwerp zetten een scheve situatie recht, Anderlecht ging er roemloos uit tegen Vitesse. Peter Vandenbempt blikt terug op de prestaties van de Belgen en is scherp voor RSCA: "Het deed pijn aan de ogen."

  "Een blamage voor Anderlecht, Kompany maakt geen goede beurt"

  Anderlecht kon zich als enige Belgische ploeg gisterenavond niet plaatsen. Peter Vandenbempt zag een "ronduit ontluisterende prestatie" van de fiere Brusselaars.


  "Ik had op voorhand gezegd dat een eventuele uitschakeling geen blamage moest zijn: Anderlecht, een club in opbouw, tegen een goeie Nederlandse subtopper als Vitesse. Maar een blamage werd het uiteindelijk wel."


  "Vooral de manier waarop. De spelers stonden te slapen aan het begin van beide helften. Ze beseften het belang van deze match voor de club niet goed. Ze waren gewoon niet klaar."


  "Het vervolg deed pijn aan de ogen. Paniek bij elke pressing van Vitesse, zelf heel slecht voetbal brengen met individuele wanprestaties van Murillo en Gomez en ook Zirkzee en Refaelov haalden hun niveau niet. En dat tegen een middelmatige tegenstander die zelf niet eens goed hoefde te zijn."


  "Ook trainer Kompany maakte geen goede beurt. Zijn ploeg begon twee keer heel slap - toch de verantwoordelijkheid van de trainer - en zijn wissels kwamen heel laat, in minuut 70. Hij coachte ook wat apathisch. Dit is een prestatie die de clubleiding niet zomaar kan laten passeren. Met de kwaliteit voorhanden moesten ze zich tegen Vitesse gewoon plaatsen."

  Dit is een prestatie die de clubleiding niet zomaar kan laten passeren. Met de kwaliteit voorhanden moesten ze zich tegen Vitesse gewoon plaatsen.

  Peter Vandenbempt

  Vincent Kompany stelde volgens Vandenbempt, net als zijn team, teleur.

  "Financieel is dit opnieuw een kater voor Anderlecht. Er kon een miljoen of 5 verdiend worden, dat is toch veel voor een club die in een financieel keurslijf zit. Maar belangrijker, Anderlecht lijdt opnieuw gezichtsverlies. Het is opnieuw een ferme deuk in het blazoen."

   

  "De voorbije week werd duidelijk in de Nederlandse pers dat Anderlecht voor onze noorderburen vergane glorie is. Wel, Anderlecht heeft niets gedaan om hen van antwoord te dienen."

   

  "Extra pijnlijk is dat de vier andere Belgische clubs straks wel Europees zullen voetballen. Anderlecht staat als enige te schilderen op het perron. Opnieuw geen Europees voetbal - de voorrondes kunnen we toch niet echt meerekenen - dat is pijnlijk voor de supporters."

  Lees ook:

  "Opsteker voor Gent, eenrichtingsverkeer bij Antwerp"

  AA Gent haalde gisteren tegen de onbekende Polen van Czestochowa een 1-0-nederlaag op. In de eigen Ghelamco Arena rechtte het de rug. "Als Gent drie keer kan scoren tegen een ploeg die tot dan nog geen enkel doelpunt tegen had gekregen, dan hebben ze het goed gedaan. Een opsteker voor Gent, want het was toch met het mes op de keel."

   

  Ook Antwerp zette een scheve situatie nog recht, na een nagelbijter tegen de Cyprioten uit Nicosia. Vandenbempt zag gisteren een dominant Antwerp. "Als je de wedstrijd bekeek, moest je je toch afvragen hoe het mogelijk was dat Antwerp vorige week vier doelpunten incasseerde tegen dit Nicosia."

   

  "Het had gisteren dan ook nog eens strafschoppen nodig en een hoofdrol voor keeper Butez om er uiteindelijk voorbij te geraken. Maar het verschil tussen beide teams was wel reuzengroot. Het was vooral eenrichtingsverkeer, met goed voetbal en kansen voor Antwerp."

   

  "Miyoshi, van wie gehoopt wordt dat hij de rol van de vertrokken Refaelov overneemt, deed het gisteren uitstekend. Je zag ook hoe belangrijk het was voor het mentale aspect bij Antwerp, dat het toch in die Europa League kan voetballen. Dat levert meer geld en mooiere affiches op. Na een moeilijke zomer voor Antwerp komt dit op een goed moment."

  Je zag hoe belangrijk het was voor Antwerp dat het in de EL mag voetballen. Dat levert meer geld en mooiere affiches op.

  Peter Vandenbempt

  Miyoshi was opnieuw belangrijk voor Antwerp.

  Lees ook:

  "Elk punt dat Club kan halen in de CL is een succes"

  Club Brugge kwam gisteren niet in actie, maar stond door de loting van de Champions League toch ook wat in de schijnwerpers. Al zeker door de namen die uiteindelijk uit de bokaal rolden: met PSG, Manchester City en Leipzig staat Club voor een aartsmoeilijke opdracht.

   

  "Club had de uitgesproken ambitie om in de Champions League ook eens te overwinteren, maar zei er wel altijd bij "afhankelijk van de loting"", zegt Vandenbempt. 

   

  "Maar deze loting hadden ze zelfs in hun ergste nachtmerrie niet durven te dromen. Het zijn geweldige affiches met al die sterren die naar Jan Breydel komen, dat wel, maar het is loodzwaar. Je moet er al op gaan rekenen dat die ploegen in de poulefase nog wat zullen roderen."

   

  "Club deed het enkele jaren geleden heel goed in een poule met Real Madrid en PSG, maar sprokkelde niet veel punten. Elk punt dat Club kan halen in deze poule is een succes. Maar PSG en City laten zich simpelweg niet uitschakelen in de groepsfase. Dat bestaat niet."