Poolse bronzenmedaillewinnaar in het baanwielrennen betrapt op epo

    Marcin Polak (l) met zijn piloot Michal Ladosz (r).

    De Poolse baanwielrenner Marcin Polak is betrapt op doping bij de Paralympische Spelen. De internationale wielerunie UCI meldde vrijdag dat de 38-jarige winnaar van het brons op de 4 kilometer achtervolging positief is bevonden op het bloeddopingmiddel epo. 

    Polak is voorlopig geschorst. De Pool, die diverse wereldtitels veroverde op de weg en op de baan, mag door zijn schorsing ook niet uitkomen op de tijdrit over 1 kilometer. Een tuchtcommissie moet nog bepalen welke straf de baanwielrenner krijgt en of hij zijn bronzen plak moet inleveren, aldus de UCI.

     

    Polak, die slechtziend is, won woensdag brons op de 4000m achtervolging op de tandem. Polak is ook een voormalige wereldrecordhouder op de afstand. Het goud was voor de Nederlander Tristan Bangma en het zilver voor de Brit Stephen Bate.