"United krijgt Ronaldo terug als wereldster, maar ook als andere voetballer"

Peter Vandenbempt

Cristiano Ronaldo keert terug naar Manchester United en dat laat geen enkele voetballiefhebber onberoerd, ook Peter Vandenbempt niet. "Ik ben benieuwd wat dit gaat losmaken in Manchester", zegt Vandenbempt, die zijn licht laat schijnen over de opmerkelijke overstap.

"Het is geen transfer wegens de romantiek, maar ik kan me voorstellen dat er voor de fans van Manchester United wel wat romantiek bij komt kijken. Dit hadden ze een maand geleden nooit durven te dromen", meent Peter Vandenbempt.

"Er komt zeker nostalgie bij kijken. Het is een soort "homecoming". Ronaldo is in zekere zin vertrokken als een kind - weliswaar toen al zeer succesvol - en nu keert hij terug als een absolute wereldster en als een van de allerbeste voetballers aller tijden."

"Samen met de overgang van Lionel Messi naar PSG is dit natuurlijk dé transfer van de zomer. Dat uitgerekend de grote twee van het voorbije decennium nu zo'n sensationale transfer maken, maakt het toch wel heel speciaal."

Het parcours van Cristiano Ronaldo bij Juventus wordt na 3 jaar als een mislukking beschouwd.

Peter Vandenbempt

"Op zijn 36e oogt Cristiano Ronaldo nog altijd topfit, ook al heb je net als bij Messi wel de indruk dat het een beetje bergaf gaat. Zijn parcours bij Juventus wordt na 3 jaar toch als een mislukking beschouwd. Hij werd gehaald om de Champions League te winnen, maar ze raakten niet voorbij de kwartfinales."

"Maar als je kijkt naar het zogenaamde mislukte seizoen vorig jaar: daarin heeft hij wel 36 keer gescoord. Er zijn in Europa toch niet te veel spelers die dat kunnen zeggen en al zeker niet op hun 36e. Op zijn gevorderde leeftijd is hij nog altijd een garantie op doelpunten."

"Vandaar ook dat Manchester City-trainer Guardiola eraan dacht om Ronaldo te halen, ook al past die eigenlijk niet in zijn filosofie. Hij zoekt een scorende spits en Ronaldo trapt er altijd wel een stuk of 20 à 30 binnen. Maar City wilde geen transfersom betalen en dat was het grote struikelblok."

"Benieuwd wat dit gaat losmaken in Manchester"

En zo belandde Cristiano Ronaldo dus niet bij Manchester City, wel bij zijn oude liefde United. "Dat is toch mooi", vindt Vandenbempt. "Oude ploegmaats als Rio Ferdinand hebben met hem gesproken en zelfs Sir Alex Ferguson belde Ronaldo op om hem te overtuigen."

"Als Ronaldo terugkeert naar Manchester, daar waar de wereld hem ontdekt heeft, dan moet dat toch naar United zijn. Naar Old Trafford. Naar die roemruchte en traditierijke club die altijd voor aantrekkelijk voetbal gestaan heeft. Ik ben wel benieuwd wat dat gaat losmaken in Manchester."

"United krijgt een wereldster terug, maar ook een heel andere voetballer dan destijds bij zijn vertrek. Toen was hij een echte winger, die veel dribbelde en ook al wel scoorde. Bij Real Madrid is hij later een echte doelpuntenmachine geworden."

Manchester United krijgt een wereldster terug, maar ook een heel andere voetballer dan destijds bij zijn vertrek.

Peter Vandenbempt

De Premier League is ook de Serie A of de Primera Division niet. "Het wordt toch beschouwd als de meest slopende competitie, al was het maar door de opeenvolging van wedstrijden. We zullen zien hoe Ronaldo standhoudt in dat hoge tempo."

"Voor de Premier League is de komst van Ronaldo in elk geval een boost. En voor United ook uiteraard. Zij rekenen sportief op hem, maar ook commercieel. Wat hij voor het wereldwijde merk Manchester United kan betekenen, is moeilijk te becijferen. Dat kun je niet overschatten."

Voorin worden de plaatsjes wel duur bij United. "Ze hadden Sancho al gehaald en hebben ook nog Rashford, Martial, Greenwood en James. In het offensieve compartiment hebben ze wel wat in de aanbieding, ja."

"Sensationele transfers hebben allemaal hun verklaring"

Cristiano Ronaldo naar Manchester United, Lionel Messi naar PSG, Romelu Lukaku naar Chelsea, mogelijk ook nog Kylian Mbappé naar Real Madrid: het is de zomer van de toptransfers. Peter Vandenbempt heeft er niet meteen een verklaring voor.

"Het zijn eigenlijk allemaal aparte gevallen. Messi is een uniek geval. Ik had nooit geloofd dat hij daar zou vertrekken, maar de financiële situatie van Barcelona maakt het voor hem onmogelijk om te blijven."

"Dat is ook een beetje vergelijkbaar met Lukaku. Inter wilde hem ook liever houden, maar met de strop van de Financial Fair Play om de nek heeft het wat makkelijker ingestemd om zijn grote ster te laten gaan. Dat Lukaku naar zijn droomclub Chelsea kon, heeft daarin ook zijn rol gespeeld."

"En Ronaldo had het gevoel dat hij toch niet echt meer gewenst was bij Juventus. Plots stond hij daar een beetje bedremmeld te kijken waar hij nog naartoe kon, want zo zijn er natuurlijk niet veel clubs."

"Het is inderdaad een zomer van verrassende en sensationele transfers, maar elke transfer heeft zijn verklaring. Ik denk niet dat dit nu plots een tendens is."