Kompany na Europese exit: "Zware ontgoocheling, dit verdienden we niet"

  Voor Vincent Kompany en Anderlecht is het Europese avontuur nu al voorbij.

  De terugkeer van Anderlecht op het Europese toneel is van korte duur geweest. Paars-wit is gestrand in de laatste voorronde van de Conference League. Een fikse dreun, ook voor trainer Vincent Kompany. "Op 180 minuten is dit mooi voor Vitesse, maar het is niet wat wij verdiend hadden."

  Vincent Kompany stak de hand in eigen boezem na de pijnlijke Europese aftocht in het GelreDome. "Als je het bekijkt als een wedstrijd van 180 minuten, dan moeten we alleen maar naar onszelf kijken. Proficiat aan Vitesse. Er waren 3 goede afstandsschoten in de 2 wedstrijden die statistisch gezien heel zelden een doelpunt opleveren, maar dat maakt deel uit van het voetbal."

   

  "Wij hadden kansen genoeg. Vandaag was het vooral technisch onzuiver bij ons. We creëerden wel de ruimtes die we nodig hadden, maar de laatste pass was heel vaak slordig. Het veld was ook niet ideaal, al was dat voor beide ploegen zo. In deze wedstrijden moet alles optimaal zijn, anders wordt het moeilijk."

  Ze schieten 3 keer op doel en scoren 2 keer. Dat was ongeveer hetzelfde toen we thuis tegen Vitesse speelden

  Anderlecht werd zowel in de eerste als de tweede helft afgetroefd door een veel scherper Vitesse. "Het is natuurlijk de bedoeling om zelf in het begin van de wedstrijd scherp te zijn. Het waren vermijdbare situaties en wij speelden zelf onze kansen niet goed genoeg uit, dan begrijp ik dat het resultaat vandaag ontgoochelend is. Op 180 minuten is dit mooi voor Vitesse, maar het is niet wat we verdiend hadden. Maar uiteindelijk telt enkel het resultaat."


  Bij de openingsgoal werden volgens verdediger Wesley Hoedt bepaalde afspraken niet nagekomen. "Er zijn een aantal nieuwe jongens, voor hen moeten die rollen en taken misschien nog iets duidelijker zijn. Zij moeten daar nog stappen in zetten."

   

  "Maar nogmaals over dat eerste doelpunt: als je dat 20 keer probeert, dan gaat hij maar 1 keer binnen. Dat was vandaag het probleem. Ze schieten 3 keer op doel en scoren 2 keer. Dat was ongeveer hetzelfde toen we thuis tegen Vitesse speelden."

  "De club zit op de juiste weg, dit is korte termijn"

  Ook Joshua Zirkzee kon het verschil niet maken en uitte zijn frustratie toen hij 20 minuten voor het einde vervangen werd. "Ik blijf rustig met Zirkzee. Talent is iets anders dan kwaliteiten. Talent is iets dat je moet ontwikkelen, wat dan leidt tot efficiëntie en kwaliteit zoals de laatste pass geven, afwerken, weten waar je moet staan en hoe je moet bewegen op het juiste moment."

   

  "We hebben vorig seizoen hetzelfde verhaal gehad met Nmecha. Toen werd in september ook gezegd of hij wel goed genoeg was voor Anderlecht. Zirkzee heeft talent en moet veel progressie maken. Hij is 20 jaar oud. Ik kijk naar de ervaren spelers in deze momenten en de jonge spelers moeten gewoon hard werken."

   

  Voor Anderlecht blijft nu enkel de competitie en de beker over. "We moeten nu de knop omdraaien. Het kan snel gaan in het voetbal. Voor mij persoonlijk is dit een heel zware ontgoocheling, voor de jongens is het een zware ontgoocheling. Maar de club zit op de juiste weg. Dit is korte termijn en dat is het vervelende eraan, want dat is wat telt in het voetbal."

  Lees ook: