Van Himst en Ceulemans nemen afscheid van Van Moer: "Hij had alles als voetballer"

  Van Himst speelde lang samen met Van Moer bij de Rode Duivels.

  Ook Paul Van Himst en Jan Ceulemans hebben afscheid moeten nemen van Wilfried Van Moer. De voormalige Rode Duivel overleed gisteren op 76-jarige leeftijd. "Hij was geen grote prater, maar wel een karakterspeler", vertelt Ceulemans. 

  "Wilfried was een leuke jongen, een stille genieter en vooral een correct man met het hart op de tong. Je kon hem echt vertrouwen. Ik heb met Wilfried op en naast het veld van veel mooie momenten mogen genieten", herinnert Paul Van Himst zich.

  "Als voetballer had hij alles: loopvermogen, spelinzicht en veel voetbalintelligentie. Ik denk dat hij een van de beste Belgische voetballers aller tijden was."

  "Je zou hem een beetje kunnen vergelijken met Kanté, de middenvelder van Chelsea. Hij is toch 1 van de besten in Europa. Hij is hetzelfde type. Iemand die makkelijk de bal verovert en fysiek ook ongelooflijk goed is. Wilfried was ook een krijger op het veld."

  Van Moer was ook een tijdje assistant-bondscoach naast Paul Van Himst. "Je kon met Wilfried praten over voetbal. We deden ook verplaatsingen samen om de tegenstander te zien spelen. Dan kreeg ik mijn ontslag bij de nationale ploeg en heeft Wilfried zich denk ik laten overhalen om die job over te nemen. Dat lag niet helemaal in zijn karakter. Wilfried was meer een man die het rustig aan wilde doen."

  Ceulemans: "Hij heeft veel betekend voor het Belgisch voetbal"

  "We kenden elkaar redelijk goed. Wilfried woonde in Hasselt en ik in Westerlo, dat is niet zo ver. We zagen elkaar voor corona redelijk veel", zegt Jan Ceulemans. 

  "Wilfried was geen grote prater, maar wel een karakterspeler. Hij was een leider op het veld. Een man van weinig woorden, maar van daden. Hij was ook de schakel die op het EK van 1980 een grote verdienste had. Wij hadden een ploeg die stilaan aan het groeien was. Maar er ontbrak nog 1 schakel en dat was Wilfried."

  "Hij ging de duels aan, maar had daarbuiten ook de techniek en het overzicht. Hij heeft het ook bewezen. Als je kijkt naar de clubs waar hij gespeeld heeft en dan nog 3 keer de Gouden Schoen gewonnen. 
  Ze noemden hem niet voor niets de "Kleine Generaal". Hij heeft heel veel betekend voor het Belgisch voetbal."