Kwam sprookje 3x3 Lions er na fraude? Spelers bevestigen niet-deelname aan fictieve toernooien

  Het stormt rond de Belgische 3x3-Lions. De basketploeg schreef een sprookjesverhaal door zich nipt te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio en daar een onverhoopte 4e plek uit de brand te slepen. Volgens de krant De Standaard zouden er in ons land verschillende fictieve toernooien zijn georganiseerd om zich te kunnen plaatsen voor kwalificatietoernooien. Al zeker één speler bevestigt dat verhaal aan onze redactie.

  Wat wordt de 3x3-ploeg exact verweten?

   

  Volgens De Standaard werden tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 maar liefst 27 fictieve toernooien geregistreerd op de website van de internationale basketfederatie FIBA. België verzamelde daar een onduidelijk aantal punten, maar eigenlijk vonden die toernooien nooit plaats.

   

  Onder meer door die toernooien konden de Lions (Nick Celis, Thierry Mariën, Thibaut Vervoort en Rafaël Bogaerts) zich plaatsen voor kwalificatietoernooien in Graz en Debrecen, waar ze alsnog een ticket voor de Spelen behaalden.

  Onze redactie belde naar één van de spelers die ingeschreven stonden op 17 van de vermeende fictieve toernooien. Hij gaf toe niet aanwezig te zijn geweest, maar wou verder niks kwijt over het dossier. Ook andere spelers gaven nadien toe niet ter plekke te zijn geweest.

   

  Basketball Belgium start een onderzoek naar mogelijke fraude bij de organisatie van 3x3 toernooien. "Basketball Belgium, Basketbal Vlaanderen of AWBB zijn op geen enkele manier betrokken partij in de organisatie van dergelijke toernooien en  ze hebben ook nooit een dossier of klacht hierover ontvangen", zegt Jan Van Lantschoot, voorzitter van Basketball Belgium.

   

  De kwalificatie voor de olympische kwalificatietoernooien gebeurde op basis van een complexe berekening. Bovendien is het puntensysteem vandaag gewijzigd, wat het nog moeilijker maakt om eventuele fraude te achterhalen.

  Het is een heel complexe situatie, onder meer door dat gewijzigd puntensysteem.

  BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen

  "Het is een heel complexe situatie, onder meer door dat gewijzigde puntensysteem", onderstreept BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen. "Hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid om eventuele fraude te onderzoeken bij FIBA."

  Met Nick Celis, de bezieler van het 3x3-project, zal het BOIC (voorlopig) geen contact opnemen. "We gaan dit eerst bekijken met de basketbalfederatie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt naar atleten toe", legt Van Baelen uit.

  De 3x3 Lions waren in Tokio een van de verrassingen binnen Team Belgium. Met een vierde plaats grepen ze net naast een medaille. "Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een 4e plaats gehaald", zegt Van Baelen.

  "Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats op de Spelen, dat is gebleken uit de resultaten."