Benelux Tour biedt kansen aan sprinters, tijdrijders en pocketklimmers

  Ook vorig jaar stond de Muur op het programma in de Benelux Tour.

  Volgende week maandag gaat in Friesland de Benelux Tour van start, de vroegere BinckBank Tour. De rittenkoers maakt deel uit van de WorldTour en wil dat ook in de toekomst zo houden, klinkt het bij de organisatie.

  "Wij kunnen onze renners een heel gevarieerd parcours aanbieden in deze zevendaagse rittenkoers",  zegt Christophe Impens organisator Golazo.

   

  De sprinters komen wellicht in de eerste, derde en vierde etappe aan hun trekken. De tijdrijders mogen hun kunnen etaleren op dag twee. De pocketklimmers mogen zich uitleven in de Ardennen op zaterdag en daags nadien, op de slotdag, in de onuitgegeven etappe met start in Namen en aankomst in Geraardsbergen, met passages over de Bosberg en de Muur.

   

  De organisatoren van de Benelux Tour zijn ambitieus. "We staan nog tot 2022 op de kalender van de WorldTour en het is onze bedoeling om daar ook daarna deel van blijven uit te maken", klinkt het.

   

  "Bovendien breiden we ons parcours in 2022 ook uit naar Luxemburg en zal de benaming Benelux Tour dan de lading volledig dekken. Dit jaar was het nog niet mogelijk een uitstap te maken naar het Groothertogdom, maar dat zit er in de nabije toekomst dus zeker aan te komen."

  Titelverdediger Van der Poel is nog een vraagteken

  "Ik denk dat we nog nooit zo'n mooi pak renners bij elkaar hebben gekregen", zegt Christophe Impens. "Of Mathieu van der Poel, de winnaar van onze vorige editie, zal starten is nog een open vraag. Het blijft tot maandag afwachten of hij voldoende hersteld zal zijn van zijn val in Tokio. Wij houden dagelijks contact en hopen dat alles in orde komt." 

   

  "Maar er zijn nog een pak andere ronkende namen die de start zullen nemen in Surhuisterveen. Bij Jumbo-Visma denk ik dan aan Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen. Deceuninck - Quick-Step komt met Remco Evenepoel en Kasper Asgreen."

   

  "Lotto Soudal zet Caleb Ewan, Tim Wellens en Philippe Gilbert in. En dan staan er nog namen als Geraint Thomas, Dylan Teuns, Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria en Marc Hirschi te blinken op de voorlopige deelnemerslijst."

  Zien we Mathieu van der Poel aan het werk in de Benelux Tour?

  Organisatie zet in op veiligheid

  De Benelux Tour wordt nog altijd georganiseerd onder strenge coronamaatregelen. Dat wil zeggen dat de toeschouwers onder andere nog steeds niet bij de renners kunnen komen aan de start- en aankomstzone.

   

  "Niet alleen de coronamaatregelen pakken we serieus aan, ook de veiligheid primeert", klinkt het bij Golazo. "Wij hebben daarvoor een overeenkomst met Boplan. De zogenoemde Totems zullen dus zeker langs het parcours staan, naast digitale waarschuwingsborden."

   

  "In de laatste rechte lijn zullen schuine nadars staan, zonder uitstaande poten dus. En in de laatste 200 meter komen de Race Barriers van Boplan. Dit zijn gele schermen uit kunststof van 1m40 hoog."

   

  Alle etappes van de Benelux Tour zijn meermaals verkend door ex-profrenners. Het parcours is zo uitgetekend dat er gewerkt kan worden met het systeem van "way-in" en "way-out".

   

  Dit houdt in dat volgers op de motor het peloton niet rakelings hoeven te passeren, maar via een omleidingsroute weg van het parcours de renners voorbij kunnen om daarna opnieuw in te voegen in de koers.

  Volg de Benelux Tour volgende week bij Sporza

  U kunt de Benelux Tour vanaf volgende week maandag op de voet volgen bij Sporza. Elke rit is live te zien op televisie en met livestream op onze website of in de app.