Nieuw-Zeeland laat openingsceremonie schieten uit vrees voor covid-19

  Op de Olympische Spelen kwam de Nieuw-Zeelandse delegatie wel opdagen.

  Zoek vandaag niet naar de Nieuw-Zeelandse delegatie op de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Uit vrees voor besmetting met het coronavirus blijven hun atleten in hun eigen bubbel.

  Nieuw-Zeeland is de enige van de 162 delegaties die niet aanwezig zal zijn op de openingsceremonie.  "We moeten deze beslissing respecteren", zegt Craig Spence, woordvoerder van het Internationaal Paralympisch Comité.


  Andere landen kozen er dan weer voor om kleinere delegaties naar de openingsceremonie te sturen, eveneens uit vrees voor het coronavirus en de hitte. In Tokio stijgt het kwik dagelijks nog tot meer dan dertig graden.


  In Japan is het dagelijkse besmettingscijfer in de vijfde coronagolf gestegen tot ruim 25.000 gevallen, hoewel in bepaalde regio's zoals Tokio de noodtoestand van kracht is. Van de Japanse bevolking is wel nog maar 40 procent gevaccineerd.    


  De Paralympische Spelen moeten nog beginnen, maar de organisatie noteerde toch al 161 coronagevallen gelinkt aan het evenement, onder wie 6 atleten. Voor de Olympische Spelen werden 547 besmettingen gemeld. 


  Intussen werd er dan ook al beslist een aantal coronaregels te verstrengen. Zo zal het personeel dat in het paralympisch dorp verblijft en in Japan woont, elke dag worden getest in plaats van om de vier dagen. Ook vervalt voor sommigen de toelating om na veertien dagen quarantaine het openbaar vervoer te gebruiken en zich vrij te bewegen.   


  Eerder was al beslist dat de Paralympische Spelen net als de Olympische Spelen achter gesloten deuren zullen plaatsvinden. Alleen voor Japanse schoolkinderen wordt een uitzondering gemaakt. Daarnaast geldt overal mondmaskerplicht en worden alle atleten dagelijks getest.