Kim Meylemans: "Sociale media zorgen voor extra druk bij topsporters"

  Kim Meylemans was te gast bij Ilse Liebens in De zomer van.

  Kim Meylemans was dinsdag te gast in het Radio 1-programma "De zomer van". De Belgische skeletonster sprak er onder meer over mentale gezondheid bij sporters en de invloed van de sociale media.

  Dankzij onder meer Simone Biles en Naomi Osaka spreken topsporters de jongste tijd steeds openlijker over hun mentale welzijn. "Ik heb bij Biles wel eens de kritiek gehoord dat atleten nu als baby's behandeld moeten worden", reageert Kim Meylemans.

   

  "Een topatleet wordt vaak gezien als iemand die bijna als een robot moet functioneren, maar de druk die erachter staat is zo enorm groot. De druk bij wedstrijden is niet groter dan vroeger, maar het grote verschil zijn de sociale media."

   

  "De berichten en de commentaren die je als atleet binnenkrijgt op sociale media zorgen nog eens voor een extra laag druk. Als atleet heb je sociale media nodig, want anders heb je geen sponsors. Je moet erop zitten."

   

  "Maar tegelijk heeft ook iedereen een mening. Iedereen is expert. Daardoor wordt de mentale gezondheid van atleten meer dan ooit aangetast. Zelf heb ik al wel eens homofobe opmerkingen gekregen. Dat zou vroeger nooit tot bij mij geraakt zijn, maar nu kan iedereen berichten sturen."

   

  "Als atleet ben je heel openbaar op sociale media. Daar kies je voor, al blijf je in de eerste plaats wel atleet. Het blijven mijn sociale media. Ik beheer het zelf, het blijft iets van mij. Toch blijft het een heel moeilijke balans."