Jelle Geens maakt jeugd warm voor triatlon: "Talentenpoel is iets te klein"

  Jelle Geens moedigt de toekomstige triatleten aan.

  In Tokio loodste hij de Belgian Hammers nog naar de 5e plek, maar triatleet Jelle Geens wil ook de toekomstige olympiërs naar zijn sport loodsen. "We hebben heel weinig reserven", zegt hij op een testevenement voor jong en oud.

  Eind juli vertoefde Jelle Geens nog in Tokio, afgelopen weekend liep hij rond in Sint-Niklaas om toekomstige triatleten aan te moedigen. In de Steratlon kon jong en oud kennis maken met de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen.

   

  "Veel jeugd is er niet na de Belgian Hammers", zegt Geens. "Daar moeten we dus iets aan doen. Als ik mijn steentje kan bijdragen door naar hier te komen, dan doe ik dat heel graag. Het is leuk om de jeugd nog eens aan het werk te zien."

   

  De Belgian Hammers kaapten in Tokio de 5e plek weg en richten nu hun blik op Parijs 2024. Maar daarna gaapt een kloof. "We hebben heel weinig reserven", zegt Geens. "Als er iemand geblesseerd raakt, zitten we in de problemen."

  Het is niet eenvoudig om de talenten, die nu in de atletiek of het zwemmen zitten, naar de triatlon te brengen.

  Geens, die de individuele triatlon in Tokio miste door een coronabesmetting en nu zelf geblesseerd is, beseft maar al te goed dat er jonge versterking nodig is. "Het is niet eenvoudig om de talenten, die nu in de atletiek of het zwemmen zitten, naar de triatlon te brengen."

   

  "We hebben heel goede lopers, zwemmers en fietsers, dus moeten we ook goede triatleten hebben. Er zijn zeker talenten, maar de poel is misschien nog net iets te klein."

   

  "Je hoeft ook niet op je 8 jaar aan triatlon te beginnen. Het is goed om te beginnen met zwemmen of lopen. Op 14- of 15-jarige leeftijd kunnen de talenten dan naar de triatlon stromen."

  Geens: "Hoogtepunt uit carrière is dieptepunt geworden"

  Voor Geens werd het een seizoen om snel te vergeten. Hij opende wel met de 2e plek op de World Triatlon Series in Yokohama, maar daarna liep het allemaal mis. Door corona miste hij de olympische triatlon, door een polsblessure zag hij daarna ook de Grand Final van het WK in het Canadese Edmonton aan zijn neus voorbijgaan.

   

  "Het is de slechtste zomer uit mijn carrière", zucht hij. "Zeer frustrerend, want ik zat in de goede vorm. Wat het hoogtepunt uit mijn carrière moest worden, is het dieptepunt geworden."

   

  Voor zijn televisie zag hij landgenoot Marten Van Riel naar de 2e plek snellen in Edmonton. "Het was leuk om te kijken, maar het deed ook een beetje pijn. Ach, ik kan er toch niets meer aan doen."

   

  Met een schroefje in zijn hand en een brace rond de pols kan Geens wel weer voorzichtig trainen. "Ik kan nu al op de rollen fietsen en lopen met mijn brace. Maar het zal nog even duren voor ik weer aan wedstrijden kan meedoen. Ik hoop nog aan de start te staan van 1 of 2 wedstrijden."