Afghaanse vlag "uit solidariteit" meegedragen tijdens openingsceremonie Paralympische Spelen

  De Afghaanse vlag tijdens de openingsceremonie op de Olympische Spelen.

  Hoewel er geen Afghaanse atleten zullen deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio, zal de vlag van het land morgen toch worden binnengedragen in het olympisch stadion tijdens de openingsceremonie.

  De voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) Andrew Parsons kondigde daags voor de start van het evenement aan dat de Afghaanse vlag "als teken van solidariteit" een plaats zal krijgen tijdens de parade.    

   

  Na de machtsovername van de radicaalislamistische taliban trachten heel wat Afghanen het land tevergeefs te ontvluchten. Twee Afghaanse atleten hadden zich geplaatst voor de Paralympische Spelen, maar zijn  er niet bij in Japan. "We willen hen er graag bij hebben. Jammer genoeg is dat niet mogelijk maar we zullen hier aan hen denken", verklaarde Parsons.    

   

  Een vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zal de Afghaanse vlag het stadion binnen dragen.    

  Eén Afghaan zal overigens wel deelnemen, zwemmer Abbas Karimi (die geen armen heeft), maar hij ontvluchtte het land verschillende jaren geleden en komt uit voor het vluchtelingenteam.